Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Így halmozzák a főállásokat chatbottal az élelmesek

home office, távmunka
Vágólapra másolva!
Egyikőjük szerint a kreatív munkájának 80 százalékát el tudja végeztetni a bottal.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem világos, hogy a következő években hány ember munkáját veszik majd el a generatív mesterséges intelligenciát használó munkahelyi automatizációk, ez nagyban függ attól is, hogy chatbotokat is hajtó technológiát milyen hatékonysággal tudják majd implementálni a munkáltatók.

Volt olyan, aki párhuzamosan négy állást is képes volt felhalmozni a chatbot profi használatával Fotó: 123RF

Ehhez kapcsolódóan most a Vice jóvoltából nyilvánosságot kapott, hogy otthonról dolgozó és élelmes egyének egyes esetekben már évek óta bevetik a chatbotokat a munkájuk automatizálható részének elvégzésére, így titokban akár több főállású munkát is képesek egyszerre vinni. Az ipart űzők szinte szubkultúrába verődtek, túlfoglalkoztatottakként (overemployed) hivatkoznak magukra.

Egy megszólaltatott amerikai informatikus jelenleg csak két főállású munkával rendelkezik, de a koronavírus-járvány során négyet is felhalmozott anélkül, hogy a munkáltatóinak feltűnt volna a turpisság. A beszámolóban Ben álnevet kapott másik férfi szintén két főállású munkával rendelkezik, tavaly hallott először a Bing chatbotját is hajtó ChatGPT rendszerről.

Elmondása szerint miután sikerült tökéletesíteni a használatát, azóta a munkájának olyan 80 százalékát is elvégzi helyette a chatbot, pedig marketingesként dolgozik.

Konkrét példát is hozott ennek a működésére, állítása szerint ha történetet kell generálni egy termék piacra dobásához, akkor bead egy sablont a ChatGPT-nek, továbbá kontextust és egyéb tudnivalókat bocsát a rendelkezésére, mire a chatbot legenerálja a történetet. Természetesen szokott hibázni és manuálisan kell véglegesíteni az anyagot, de a munka nagy részét így is elvégzi helyette a chatbot.

A túlfoglalkoztatottak közösségének más tagjai olyanokról számoltak be, hogy e-maileket és Excel makrókat iratnak a chatbottal, az utóbbival ügyeskedő illető szerint a technológia akár két hetes munkákat is képes néhány órásra redukálni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről