Ezek a videójátékok megjósolták a jövőt

jósnő jóslás látó varázslat boszorkány
Vágólapra másolva!
Sok eset van, amikor könyvek, filmek vagy videoklipek megjósolják a jövőt, azaz beigazolódnak az azokban leírt, megjelenített dolgok. Lehet, hogy sokak számára meglepő lesz, de az ilyenféle jelenségek a videójátékos univerzumban is előfordulnak. Egyes esetekben pedig az egyezés páratlanul, már-már misztikusan pontos. Ezekből a különleges esetekből válogattunk össze egy csokorra valót, amit az összeesküvés elméletek rajongói valószínűleg különösen nagy örömmel fogadnak majd.
Vágólapra másolva!

Jönnek a valóságshow-k

Ma már úgy tűnik, mintha a valóságshow-k mindig is léteztek volna, azonban ez tévedés. Az első ilyen műsor, a holland Big Brother 2000-ben került képernyőre, és a formátum pillanatok alatt meghódította az egész világot. Egyre-másra születtek a mutációk, sőt ez a folyamat mind a mai napig tart, hiszen folyton bukkannak fel újabbnál-újabb reality showk. Természetesen a videójátékok mindezt előre jelezték!

Sok videójáték gyanúsan pontosan találja el a jövőt. Forrás: Shutterstock

Az 1990-ben elkészült Smash TV című alkotásban ugyanis gyakorlatilag egy az egyben megjelent a televíziós valóságshow-k koncepciója. A játékos egy olyan karaktert irányított, amely beköltözött egy alaposan bekamerázott otthonba, és ott kellett egy bizarr sportjátékban legyőznie gépi ellenfeleit időről időre. A programban kiemelt szerepet kapott a televíziós műsor, mint keret, hiszen úgy kellett tevékenykedni, hogy az elnyerje a virtuális nézők tetszését. Pont mint a valóságban, egy évtizeddel később.

Az ikertornyok

2000. október 23-án került a boltokba a Command & Conquer Red Alert 2 című valós idejű stratégiai (Real Time Strategy, RTS) játék, amelyet nagy figyelem övezett. Egyrészt a sorozat és maga a stílus elképesztően népszerű volt akkoriban, másrészt pedig a borító igencsak figyelemfelkeltőre sikeredett.

Volt olyan játék, amely a WTC elleni támadást is megjósolta. Forrás: Origo

Ezen ugyanis a World Trade Center lángoló tornyai voltak láthatóak, miközben feléjük egy repülőgép tart. Nem egészen egy évvel később, pedig mindez tényleg bekövetkezett. 2011. szeptember 11-én repülők csapódtak az ikertornyokba, azok lángolni kezdtek, majd összeomlottak. A játék készítői ezek után visszavonták a programot a boltok polcairól, kicserélték a borítót, azonban a játékban magában benne maradt a WTC elleni ostrom.

Az NSA ügy

A 2001-ben megjelent Metal Gear Solid 2 játék központi témája az volt, hogy az NSA, azaz az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség folyamatosan lehallgatja az állampolgárok tömegeinek mobiltelefonjait, illetve különféle praktikák révén olvassa az emailjeiket is. Mindezt természetesen teljes titokban, totálisan illegálisan.

A Metal Gear Solid 2 megjósolta, hogy az NSA megfigyelési botránya kipattan. Forrás: Origo

2013-ban aztán kiderült, hogy ez tényleg így történik a valóságban. Ebben az évben robbant ki a 21. század egyik legnagyobb botránya, amikor NSA egykori alkalmazottja, a szervezethez 2008-ban csatlakozott Edward Snowden erre vonatkozó bizonyítékokkal állt elő. Kiderült, hogy amit ezzel kapcsolatban a Metal Gear Solid 2 megjósolt, és amit a maga korában mindenki csak egy eltúlzott sci-fi víziónak vélt, teljesen igaz.

Justin Trudeau lesz a miniszterelnök

A nagypolitikákban 2008-ban feltűnt Justin Trudeau 2015-ben lett Kanada miniszterelnöke. Ebben eddig nincs semmi meglepő, abban viszont már van, hogy évekkel korábban megjelent egy olyan számítógépes játék, ami mindezt előre megjövendölte.

A Deus Ex: Human Revolution című alkotás megjövendölte, hogy Trudeau lesz Kanada miniszterelnöke. Forrás: Origo

Ez pedig nem más, mint a 2011-es Deus Ex: Human Revolution, amely egy alternatív világban játszódó szerepjáték. Vagy lehet, még sem annyira alternatív ez a valóság?

A Super Bowl

Régóta az Electronic Arts által fejlesztett Madden széria a legnépszerűbb, legkedveltebb amerikai futball játék a piacon. Az évente érkező részeknek óriási rajongótábora van, többek között azért, mert a fejlesztők mindent megtesznek, hogy reálissá tegyék a programot. Már hagyomány, hogy az NFL döntője, a Super Bowl előtt nagy nyilvánosság előtt lejátszanak egy szimulációt a két csapat között.

A Madden játék előre megmondta, hogy milyen arányban, és ki nyeri a 2015-ös Super Bowlt. Forrás: Origo

Ez 2015-ben is így történt, a Seattle Seahawks és a New England Patriots összecsapása előtt. A Madden '15 azt jósolta, hogy a harmadik negyedben 24-14-re még vezetni fog a Seattle, ám a New England fordítani fog, és 28-24-re behúzza a találkozót úgy, hogy Tom Brady végül négy touchdown passzal zár. És a valódi életben pontosan így is történt minden.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!