Ez a fura eszköz válthatja le az okostelefonokat?

Vágólapra másolva!
Egy kis eszköz, képernyők nélkül, ami a kezünkre vetíteti az információkat és azonnal, szóban tud válaszolni a kérdéseinkre? Ráadásul mindez még apró is, és mesterséges intelligencia irányítja? Jól hangzik, de vajon tényleg van értelme?
Vágólapra másolva!

Imran Chaudhri nem ma kezdte a szakmát, korábban több mint húsz évet húzott le az Apple-nél tervezőként. Miután kivált az óriáscégtől, megalapította a saját, egyelőre elég rejtélyes kisvállalkozását, ami a Humane névre hallgat, és kifejezetten a mesterséges intelligenciában, valamint a kiterjesztett valóságban utazik.

Chaudhri szerint nagy problémát jelent, hogy a jelenleg használt okoseszközeink képernyőre egy "gátat" jelent a felhasználó és a valóság között, és ezt egy okos, mesterséges intelligenciára építkező kis eszközzel ki lehetne váltani. Sokáig nem igazán lehetett tudni, hogy Chaudhri mire gondol, a napokban azonban élőben prezentálta a holmit.

Ezt a kis eszközt Chaudhri a felső zsebébe helyezve hordta, amiből csak egy projektor, egy kamera és egy hangszóró mutatkozik a külvilág számára.

Forrás: TED

A bemutató egy pontján aztán a felesége hívja őt, amit úgy jelez az eszköz, hogy Chaudhri kezére vetíti ki az információkat. Habár a úriember azt állítja, hogy semmilyen külső eszközre nincs szükség ehhez, még mobiltelefonhoz sem kell csatlakozni, felmerül a kérdés: akkor honnan veszi a kontakt listát például és hogyan kapcsolódik a hálózathoz?

Forrás: TED

Aztán jönnek még érdekességek. Egy ponton hosszan megérinti az eszközt, majd megkérdezi tőle, hogy hol vásárolhatna ajándékot a feleségének, mielőtt elindulna haza, egy másik ponton pedig két ujjal érinti megy a kütyüt, és azt kéri tőle, hogy fordítsa le az általa elmondott mondatot egy másik nyelvre és mondja vissza. Ezt az eszköz meg is teszi, mégpedig Chaudhri hangján (illetve hát, egy mesterséges intelligencia segítségével utánzott hangon).

A bemutatóban ezen kívül látható, hogy Chaudhri megkéri, hogy foglalja össze neki a közeli az e-mailjeit és közelgő eseményeit. De még ennél is érdekesebb, amikor egy csokiszeletet tart a készülék elé, majd megkérdezi, hogy azt megeheti-e? Erre az eszköz azt válaszolja, hogy allergiaveszély miatt nem ajánlott.

Forrás: TED

Persze, ez az egész egyelőre inkább kérdéseket vet fel. Ahogy más, kiterjesztett valósággal foglalkozó kütyü esetében, úgy itt is felmerül a kérdés: vajon etikus-e egész nap egy bekapcsolt kamerával járkálni az emberek között, és persze ugyanez vonatkozik a mikrofonra is? Vajon a kis eszköz kivetítője még napfényben is képes lesz olvasható képet előállítani? És persze, mennyire lesz hangos a hangszórója, és hogy fog ez működni nagyobb tömegekben?

Kísérletnek persze roppant érdekes, de ennél azért valószínűleg több kell ahhoz, hogy az emberek eldobják az okostelefonjaikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!