Érkezik a Google hajtogatható telefonja

Vágólapra másolva!
Végre a Google a saját márkás Pixel telefonjaival is belép a hajtogatható készülékek mezőnyébe. Emellé pedig furcsa módon egy meglepően egyszerű, de megfizethető táblagéppel is előállt a vállalat.
Vágólapra másolva!

A hajtogatható telefonok piacán a Samsung egyértelműen hatalmas előnyben van, hiszen már a negyedik generációt is maga mögött tudhatja a Galaxy Z Fold 4-gyel. A Google tehát úgy gondolta, hogy minimum ezt a szintet el kell érnie a sajátjával, és az első bemutató alapján úgy tűnik, hogy valószínűleg sikerült is nekik.

Forrás: Google

A Pixel Fold néven bejelentett készülék viszonylag hagyományosra sikerült: kívül egy 5,8 hüvelykes kijelzőt találunk, viszont ha szétnyitjuk, akkor belül egy 7,6 hüvelykes táblagépet kapunk. Mindkét kijelző OLED technológiát használ, támogatja a 120 hertzes képfrissítést, és meglehetősen fényesek is a hivatalos adatok alapján.

Kamerák tekintetében összesen ötöt szórtak szét a készülék különböző pontjain: elöl és belül is van egy-egy 8,3 megapixeles szelfikamera, hátul pedig három egység kapott helyett. Az optikailag stabilizált főkamera 48 megapixeles, az ultraszéles 10,8 megapixeles, és az ötszörös optikai zoomra képes egység pedig szintén 10,8 megapixeles.

Forrás: Google

Egy ilyen telefonnál az egyik legfontosabb dolog a zsanér minősége, és úgy tűnik, a Google nagyon figyelt erre. Így, ha teljesen összehajtjuk, akkor nem marad rés a készülék két fele között.

Maga a zsanér egyébként rozsdamentes acélból készül, és a Google szerint legalább 200 ezer nyitás-zárás kombót ki kellene bírnia.

Ráadásul az ígéretek szerint bármilyen szögben megáll nyitás közben, így tehát félig kinyitva akár még egy mini-laptopként is használható.

A Pixel Fold júniusban jelenik majd meg, 1800 dolláros áron, ami ugyan némileg alatta marad a konkurens Samsung hajtogatható telefonjának, viszont szokás szerint nem lesz kapható Magyarországon.

Olcsó, de tablet?

Érdekes módon a Google előállt egy új táblagéppel is. A tableteknél alapvetően két dolgot állapíthatunk meg: az iPad a saját dimenziójában mozog és semmi nem érhet a közelébe, az androidos térfélen pedig legfeljebb a Samsung említésre méltó.

A Google most úgy gondolta, hogy ideje lenne a nulláról nekiállni, nem túlgondolni a dolgokat, hanem csinálni egy olyan táblagépet, ami arra jó, amire az emberek használják. Ez a Google szerint az otthoni videónézés és játék.

Forrás: Google

Így született meg az 500 dolláros Pixel Tablet, amiről nehéz lenne bármi hatalmas dolgot mondani. A kijelző 11 hüvelykes, 2560x1600 pixel felbontású LCD egység, amit jól látható kávák vesznek körbe. A készülék kerete alumínium, a hátulja pedig műanyag.

Kapott egy mágneses dokkolót, amivel rá lehet tapasztani egy hangszórót is tartalmazó állomásra, ami egyben tölti is.

A Google szerint erre azért van szükség, mert így a táblagép mindig szem előtt tud maradni a lakásban, és ha másra nem is, de például zenelejátszásra lehet használni. Mert egyébként túl sokszor fordul elő, hogy valaki fogja magát, berakja a tabletjét a szekrénybe, aztán évekre ott felejti, bár így persze felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért csinált akkor a Google egy új tabletet.

Érdekes, hogy a Pixel Tablet kapott ugyan beépített támasztékot, viszont nincs hozzá sem digitális ceruza, sem pedig Google által gyártott, hozzákapcsolható billentyűzet. Így tehát a laptopot nem fogja kiváltani, leginkább tényleg csak arra lesz jó, amire a Google szánja: böngészésre, filmezésre, játékra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!