Csúszik a TSMC amerikai chipgyárának indulása

tsmc chip chipgyár lapka gyártás
Nem csak a tiszta szobákban való munka, de a bennük használt berendezések puszta telepítése is különleges tudást igényel
Vágólapra másolva!
A képzett munkaerő hiányával magyarázza a helyzetet a TSMC.
Vágólapra másolva!

Az előre sejtettnek megfelelően döcögősen indul az egyesült államokbeli chipgyártás felvirágoztatása, a TSMC kénytelen volt közölni a részvényeseivel, hogy a remélt 2024 eleje helyett csak valamikor 2025-ben lesz képes elindítani a termelést az Arizona állambeli Fab 21 üzemében.

Nem csak a tiszta szobákban való munka, de a bennük használt berendezések puszta telepítése is különleges tudást igényel Forrás: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

A teljesen új gyáregység építése még 2021 áprilisában kezdődött, azonban a kivitelező nem tudta tartani az eredeti határidőt, így csak 2022 közepére készült el az építkezés. Ezt követően megkezdődött a tiszta szobának nevezett gyártóhelyiség felszerelése, a nanométeres precizitása miatt rendkívül érzékeny technológia elhelyezése körülbelül egy évet igénylő folyamat.

Viszont ezen a ponton csúnyán visszaütött az amerikai chipgyártás viszonylagos jelképessége, a tiszta szobákon való munka különleges szaktudást igényel, a TSMC nem talált elég szakképzett munkaerőt a feladat elvégzésére. Emiatt kénytelen volt Tajvanból csapatokat küldeni a munka segítésére és az amerikai dolgozók oktatására, azonban a képzés jelentős mennyiségű időt vesz igénybe, így realisztikusan 2025 előtt nem lesz gyártás a vadiúj gyárban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!