Mesterséges intelligencia tartotta távol az idősebb álláskeresőket

Pályázók
Vágólapra másolva!
Az első olyan amerikai hatósági perben született megegyezés, ahol egy vállalat mesterséges intelligencia segítségével szűrte ki és diszkriminálta az idősebb álláskeresőket.
Vágólapra másolva!

Egy kínai oktatócég sikeresen kiegyezett egy amerikai hatósági per kapcsán. A perben azzal vádolták az iTutorGroupot, hogy olyan toborzószoftvert használt, amely mesterséges intelligencia segítségével, illegálisan szűrte ki és diszkriminálta az idősebb álláskeresőket.

A pert az EEOC indította, és az első volt, amelyben egy cég AI segítségével döntött a pályázókról. Az EEOC már 2021-ben kezdeményezést indított, el szeretnék érni, hogy az amerikai munkaadók az AI-t se használják diszkriminációhoz. A megkérdőjelezhető használat ellen hatóságilag fellépnek.

Pályázók Forrás: Flexjobs

A mostani cég 365 ezer dollárt fizet ki több mint 200 elutasított jelentkezőnek, akiket a koruk miatt nem vettek számításba. A vállalat tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. A hatóság szerint azonban 2020-ban olyan online toborzószoftvert írtak, amely kiszűri az 55 évesnél idősebb nőket és 60 évesnél idősebb férfiakat.

A felmérések szerint az amerikai munkaadók 85 százaléka már AI-t használ a toborzás során, valamilyen formában. Ez lehet előszűrő eszköz, HR-es chatbot, teljesítményelemző is. Sokan tartanak attól, hogy szándékosan vagy véletlenül, de egyeseket diszkriminálnak az ilyen eszközök. Éppen ezért rengeteg ilyen perre számítanak a szakértők.