Tíz évre nő a Chromebookok támogatása

google chromebook laptop notebook diák tanuló számítógépezés computer
Google Chromebookot használó diákok
Vágólapra másolva!
Nem csak a jövőbeli, hanem a meglévő modellekre is érvényes az ajánlat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években több alkalommal is bejárta a sajtót az Egyesült Államok oktatási rendszerének sajátos informatikai problémája, a diákokat és a tanárokat az olcsóságuk miatt Chromebookokkal felszerelt iskolakörzetetek egy füst alatt akár ezres pakkokban váltak kénytelenné lecserélni a laptopokat, mert megszűnt a szoftveres támogatásuk. A kezdetekben csak a piacra dobásukat követő öt évben jártak a szoftverfrissítések a Chromebookokhoz, az időszakot később nyolc évre bővítette a Google, azonban ez csak az új modellekre vonatkozott.

Google Chromebookot használó diákok Forrás: Brooke Cagle / Unsplash

A napokban váratlanul megemberelte magát a Google, tájékoztatása szerint 2024-től kezdődően minden Chromebook laptophoz tíz évig járnak szoftverfrissítések, csupán annyi megkötés van, hogy a Chrome OS egyes új funkció nem feltétlenül lesznek elérhetőek a régi hardvereken.

Ami ennél is nagyobb hír, hogy a tíz éves támogatás minden egyes a múltban piacra dobott, de persze egy évtizednél nem öregebb Chromebook esetében elérhető lesz: a 2021-től kiadott modellekre teljesen automatikusan települnek majd egy évtizedig a javítások, míg a régebbiek esetében a felhasználóknak vagy a rendszergazdáknak manuálisan kell majd aktiválniuk a kiterjesztett támogatás keretében érkező frissítések telepítését.

Rövidesen olyan Chromebookok is átállíthatóak lesznek naprakész szoftverre, amelyek már évek óta nem kaptak frissítéseket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!