Vágólapra másolva!
Múlt év novembere óta nem csupán a nehezen meggyőzhető kormányok, de pereskedés is nehezíti a Nicholas Negroponte vezette százdolláros laptop-projekt életét. A massachusettsi zékhelyű, de nigériai illetőségű Lagos Analysis Corporation informatikai cég egy Nigériában bejegyzett szabadalom vélt megsértése miatt pereli az OLPC-t.
Vágólapra másolva!

A Lancor állítása szerint Negroponte 2006 augusztusában két példányt vásárolt a cég által gyártott speciális, többnyelvű billentyűzetekből, és ez alapján tervezték meg az XO laptop billentyűzetét. A cég állítása szerint az XO-ban használt többnyelvű billentyűzet nem csupán a műszaki megoldásban ugyanolyan, mint az ő KB-201-es típusuk, de még a billentyűzet meghajtó szoftvere is koppintás.

A pereskedés során a Lancor ideiglenes végzést szerzett Nigériában az OLPC szervezet ellen, így az ország által megrendelt egymillió darab százdolláros laptopról nem kerülhet szállításra az ügy végéig. A Lancor húszmillió dolláros kártérítést és a végzés véglegesítését szeretné elérni a bíróságon. A cég számára kedvező ideiglenes végzés meghozatala papírforma szerint történt, a Groklaw informatikai jogi kérdésekre specializálódott hírelemző oldal értesülései szerint az OLPC projekt képviselőit nem is tájékoztatták a meghallgatásról.

Forrás: [origo]

A per eredeti felperesei között megtalálható volt az XO laptop versenytársát gyártó Intel nigériai partnere: az Alteq, a LeapSoft és a Growing Business Foundation, amely szervezeteknél házkutatást is tartottak bizonyítékok után kutatva. A Groklaw jogi portál szerint az OLPC-projekt figyelmen kívül is hagyhatja a bíróság végzését. A The Inquirer értesülései szerint ráadásul a Lancor alapítója, Ade Oyegbola már szembesült az amerikai igazságszolgáltatással: 1990-ben Bostonban banki csalás miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Oyegbola a mostani eset kapcsán ígérte, hogy az Egyesült Államokban is pert indít az OLPC ellen, de ezt a mai napig nem cselekedte meg.

A szóban forgó többnyelvű billentyűzet extraként négy Shift gombot és tizenhárom mellékjelet, ékezetet tartalmazó billentyűt tartalmaz. Nigériában a hivatalos nyelvnek számító angol mellett négy nagyobb - joruba, ibo, hausza és kanuri - és számtalan kisebb nyelvet beszélnek, a többnyelvű beszéd és írás a mindennapok része.