A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
PC-s játékban is hódít Wall-e, a Disney és a Pixar magányos kisrobotja, mellette hajótörött-tamagocsit és golyószórós-rakétás autóversenyt kínálunk letöltésre. A hasznos programok közül ezen a héten mini-Linux, a Windows idegesítő ablakait elimináló segédprogram, játékrendszerező alkalmazás és kis erőforrásigényű zenelejátszó kapott helyet.
Vágólapra másolva!

WALL-E

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése

Nemsokára a hazai mozikban is vetíteni kezdik a Disney és a Pixar legújabb animációs filmjét, a Wall-e-t, amelynek főszereplője egy aranyos kis robot. A Wall-e név a magyar fordításban a Watt-takarékos Lánctalpas kivitelű Limlom- és hulladékkezelő - E sorozat kifejezés rövidítése, viselője pedig a történet szerint hétszáz éve rakosgatja a szemetet magányosan a Földön, amelyen addigra már nem élnek emberek.Egy napon egy EVA nevű robotlány személyében látogatója érkezik, ő pedig a nyomába szegődik a bolygót elhagyva. A letölthető demó első pályáján a szeméttelep kanyargós útvesztőin száguldozva és ugrálva kell lezuhanás nélkül végigmenni, ezt követően egy szállítórobot üldözése a feladat hasonló feltételek mellett. Bevalljuk, mi itt fel is adtuk a játékot, amelynek irányítása egy gyerekeknek szánt programhoz képest talán túlzottan bonyolult: a mozgás a W,A,S,D-vel történik, ugrani a Space-szel lehet, az E, F és C gombokkal pedig fegyvereket és átalakulást lehet aktiválni.

VIRTUAL VILLAGERS 3: THE SECRET CITY

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A Virtual Villagers-sorozat nem az a kimondott tömegjáték, de rengeteg rajongója van, ami nem meglepő, hiszen egy remek ötlet szolgál alapjául, ráadásul gyakorlatilag a leggagyibb PC-n is elfut, ha van rajta Windows és mondjuk színes monitor. Főszereplői hajótöröttek, akiket a játékos emberi tamagocsiként használhat: a túlélés érdekében mindegyik miniatűr figurának ki kell adni a parancsot az egérrel, hogy mi a feladata: például bogyót gyűjtsön vagy fát vágjon, netán tanulással üsse el az időt. A helyes stratégiát követve a lakatlan sziget kincseit és titkait lehet megfejteni, s létrehozni egy önfenntartásra képes populációt - az utolsó feladatot már az első karakterek ük-ük-ük-ükunokái fogják teljesíteni. Mindezen még egyet csavartak a készítők: a programból kilépve minden folytatódik a megadott úton, azaz ha napokig nem törődik a játékos emberkéinek sorsával, a következő indításkor minden bizonnyal néhány csontváz fogadja majd - ez egyébként egy-egy rossz döntés eredményeként is előfordulhat. Nagyon addiktív, ötletes játék, teljes verziója egy-két hétre biztosan leköti a kellő türelemmel és kitartással rendelkező próbálkozót, a harmadik epizódban pedig már az időjárás is megjelent. A fenti linkről a játékot terjesztő Big Fish kliensprogramja tölthető le, ha ennek játéklistáján nem jelenne meg a Virtual Villagers: The Secret City, ezen a linken érdemes próbálkozni.

DEATH TRACK: RESURRECTION

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A Death Track című játékklasszikus remake-jének első demója jópár hónapja megjelent, akkor azonban kizárólag orosz nyelvű változatban lehetett letölteni, most azonban megérkezett a sokak számára kezelhetőbb angol változat. Egy közeli jövőben játszódó autóversenyről van szó, amelyben mindenféle szuperfegyvereket lehet a járgányokra aggatni. Menet közben ezekkel ripityára lehet lőni a többieket (persze mindig újjáélednek), vagy éppen az út mellett parkoló teherautókat, olajoshordókat, de még felhőkarcolók összeomlasztása is lehetséges egy-egy jól irányzott rakétával. A közel 800 megabájtos demóban két autó és néhány fegyver próbálható ki a bangkoki pályán, futtatásához izmosabb PC ajánlott, ha lassú lenne, az Options menüben lehet kikapcsolni az extra grafikai effektusokat.

GAME LAUNCHER

Forrás: [origo]

A szoftver teljes verziójának letöltése

Több gépen is próbáltuk, de nem mindegyiken működött ez az ingyenes segédprogram, amely egy igen egyszerű problémára nyújt megoldást, amely még a Windows Vista esetében is csak részben oldottak meg. Nevezetesen: a PC-re telepített játékokhoz kínál kényelmes, egy központi helyről való elérést. Használatával elkerülhető, hogy a Start menüben bolyongva mondjuk a Nero és a PowerDVD között görgetve kelljen megtalálni a kedvenc játékot.

DAMN SMALL LINUX 4.42

Forrás: [origo]

A teljes verziójú szoftver letöltése

Ennek a mini-Linuxnak annyira alacsony a rendszerigénye (minimum 486 DX, 16 megabájt memóriával), hogy kifejezetten nehéz olyan PC-t találni, amelyen ne indulna el, bár igazán jól csak legalább 128 megabájt memória mellett érzi magát. A Damn Small Linux fejlesztői minden lehetséges alkalmazást igyekeztek belezsúfolni az ötven megabájtos csomagba, így abban megtalálható például médialejátszó, webböngésző, levelező, táblázatkezelő, szövegszerkesztő, PDF-nézegető és több hálózatot támogató chatprogram is.

Egy ilyen univerzális minirendszer egy pendrive-on is bármikor jól jöhet - például amikor nem akarjuk egy ismerős vírusoktól és férgektől hemzsegő PC-jén megnézni e-mailjeinket -, az USB-s használathoz viszont az alábbi beágyazott verziót érdemes letölteni. Ennek telepítése gyerekjáték: a HP terméktámogatási oldaláról letölthető egy olyan ingyenes szoftver, amely formázás után bármely USB-meghajtót képes bootolhatóvá tenni, azaz ha a PC nem régi, és képes rá, ezekről is elindítható a rendszer. A formázást követően csak egyszerűen rá kell másolni a pendrive-ra a Damn Small Linux zip fájljában lévő állományokat, és a rendszer USB-ről indíthatóvá válik - további segítség ezen az oldalon olvasható, angolul. Elsősorban profibb felhasználóknak ajánljuk, mivel a DSL még kissé fapados, és nem ismer fel magától minden hardvert.

LEAVE ME ALONE

Forrás: [origo]

A szoftver letöltése

Az idegein citerázott a Windows a frissítések feltelepítése után tízpercenként felbukkanó üzenetablakkal, amelyben azt kérdezi, újraindítja a gépet? Ezzel a pár kilobájtos segédprogrammal végre visszavághat neki! Indítását követően, a Leave Me Alone!, vagyis Hagyj békén! gombra kattintva ideiglenesen letiltja az idegesítő üzenetablakok ismétlődő megjelenését. Mivel egyébként hasznos lehet, ha a Windows a felhasználó szándékára adja újraindítási javaslatát, a tiltás csak ideiglenes, a következő rendszerstartig marad érvényben.

PORTABLE START MENU 2.0

Forrás: [origo]

A szoftver letöltése

Az egy megabájtos programnak leginkább akkor lehet hasznát venni, ha valaki pendrive-on hordozható szoftvereket szokott használni, ilyeneket például a Portableapps.com-ról lehet ingyenesen letölteni. A Portable Start Menu segítségével az USB-meghajtón lévő alkalmazásokat és fájlokat lehet egy saját Start menübe rendezni, amely a pendrive csatlakoztatása után válik aktívvá, kényelmesebbé téve a programok elérését.

MP3COOLPLAY EXTREME

Forrás: [origo]

A szoftver letöltése

Az idétlen elnevezés egy minimális erőforrásigényű zenelejátszó alkalmazást takar, amely a legszükségesebb funkciók, a lejátszási lista és az ekvalizer mellett valós idejű effektezésre (például visszhang) is lehetőséget ad a Ctrl+T lenyomására. Egyszerű, de praktikus kinézetét letölthető skinekkel lehet megváltoztatni, és pluginek telepítésére is lehetőség van, ezeket a készítő honlapjáról lehet beszerezni.