A Napló szavazását vizsgálta az ORTT

Vágólapra másolva!
Az ORTT Panaszbizottsága megvizsgálta a Napló egyik éjjeli ismétlését, és nehezményezte, hogy az álmatlansággal küzdő nézők nem tudhatták, hogy nem élőben megy.
Vágólapra másolva!

A Panaszbizottság állampolgári bejelentésre megvizsgálta az MTM-SBS Televízió Rt. (TV2) 2006. március 27-én 02.40 órakor sugárzott Napló című műsorát. A beadvány szerint a műsor ismétlésekor nem jelent meg az "ismétlés" felirat, így a nézők azt hihették, hogy emelt díjas SMS-ek küldésével még részt vehetnek a műsor részét képező szavazás alakításában.

A Panaszbizottság azt az egyhangú véleményt alakította ki, hogy annak megállapítása, hogy a műsorszolgáltatóknak szükséges lehet felhívniuk a figyelmet arra, hogy a közönségüket emelt díjas SMS küldésére ösztönző műsor éjszakai sugárzása ismétlés - aminek az ideje alatt már nem várnak SMS-eket - erre vonatkozó törvényi rendelkezés hiányában nem tartozik a Panaszbizottság hatáskörébe.

Az első három hónapban közel száz észrevétel érkezett a Panaszbizottsághoz. A műsorszolgáltatók ellen benyújtott panaszokat vizsgálva kiderül, hogy a Magyar Rádió "vezet" 22 üggyel, utána jön a TV2, műsorait (vagy azok részletét) 15 ízben kifogásolták. Az MTV ellen 14 panasz érkezett, így az RTL Klub, a csatornát ért 11 támadással csak negyedik. Két panasz érkezett a Viasat 3-mal kapcsolatban, és két negatív észrevételt kapott a Danubius rádió is. Egyéb műsorszolgáltatók még további 26 alkalommal okoztak gondot a nézőnek, hallgatónak vagy a panaszbizottságnak.

62 alkalommal nézői, hallgatói észrevételekről, kritikákról volt szó az elmúlt negyedévben. Pártok, frakciók 13 ízben találtak kifogást valamilyen műsorban, civil szervezetek 10 alkalommal emeltek panaszt. Egyéb helyről (például gazdálkodási szervezettől) kilenc bejelentés érkezett.