Mit nézzünk? - 8 nő, 1 fiú, 2 fegyenc

Vágólapra másolva!
Sokak számára nem lesz teljes ez a mostani hétvége, hiszen a szombat munkanapnak minősül. Ne bánjuk azonban, ha emiatt nem tudunk elmenni kirándulni, a televízióban ugyanis szokatlanul erős lesz a hétvégi kínálat: újabb remekeket és időtálló klasszikusokat egyaránt videóra rögzíthetünk - valamit úgyis fel kell venni, mert a javát egy időben adják a csatornák.
Vágólapra másolva!

Akiknek mégsem kell dolgozniuk szombaton, azokat már délután várja a Filmmúzeum, ahol 15.10-től Francois Ozon 8 nő című filmje pereg. A francia csodabogár ezúttal egy hagyományos elemekkel dolgozó krimit tár elénk, ezt viszont musicalköntösbe csomagolva. És micsoda színésznőkkel! A címben jelzett nyolc nő ugyanis tényleg jelen van a képernyőn, köztük pedig olyan nagyságokkal találkozhatunk, mint Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Isabelle Huppert vagy Emanuelle Béart - még a mester egy későbbi filmjének, a Swimming Pool-nak a főszereplője, Ludivine Sagnier is feltűnik, ne csodálkozzunk azonban, ha őt nem ismerjük meg. A kortalan szépasszonyok rajongóinak külön öröm, hogy egy jelenetben Deneuve és Ardant heves csókolózásba kezd.

Este már nehezebb lesz a választás, ugyanis az MTV mindkét csatornája és a Duna TV is remek anyaggal készül. Az m1-en, 22.10-től Michelangelo Antonioni klasszikus alkotását, a Nagyítás-t láthatjuk: egy fotós képeinek nagyítása során felfedezi egy gyilkosság részleteit, de ez csak az ürügy arra, hogy a világ megismerhetőségéről filozofálgassunk, illetve elgondolkodjunk azon, hogy a művészetek mennyire képesek tükrözni a valóságot. Akinek viszont nem ilyesmire fáj a foga szombat este, annak legalább a mindenre kapható modell lányok miatt érdemes belenéznie a filmbe: a szex- és pornófilmektől eltekintve, állítólag ez volt az első olyan mozi, amelyben női szeméremszőrzetet mutattak, és valószínűleg itt zajlott le a filmtörténet első hármas szexjelenete is.

Mindeközben az m2-n, 23.00-tól megy a 2002-ben készült A fiú, amelyet feltehetőleg alig láttak hazai mozilátogatók (az egyik művészmoziban például rendszeresen három-négy fő ült a teremben a vetítéseken), Cannes-ban viszont elvitte a legjobb főszereplő díját, a rendezőpáros pedig több Arany Pálmát is kapott, más filmjeiért. Akik szeretik a "lassú víz partos mos" elve alapján működő filmeket, azok ereszkedjenek bele bátran a történetbe. A fiú kicsit vontatott ugyan, de nagyon erős, egy remek pszichológiai alaphelyzettel: egy asztaloshoz jelentkezik egy tanonc, akiről kiderül, hogy annak idején ő ölte meg a mester fiát. Dinamikus vágásaival, kicsit az Amélie-re hajazó képi megoldásaival pörgősebb élményt ígér a Szeress, ha mersz (Duna TV, 22.40). A pszichologizálás, a mondanivaló azonban itt sem sekélyesebb: egy pár életébe kapcsolódhatunk be, akik gyerekkoruk óta azzal szórakoznak, hogy minél őrültebb próbákat találnak ki a másiknak - kezdetben még "csak" az igazgatói iroda padlójára kell hugyozniuk, de aztán egyre inkább a másik érzelmi kicsinálására megy a játék.

Vasárnap is jó a felhozatal, a klasszikus vonalat az m2 képviseli ezen az estén. 20.00-tól indul a Pillangó, mely egy 1973-as börtönfilm, Dustin Hoffmannal és Steve McQuennel a főszerepben. A film önéletrajzi bestsellerből készült, és egy szökés történetét dolgozza fel a világ talán legkegyetlenebb börtönéből, a guayanai Ördögszigetről. Ezután már csak egy félórás portréfilmet kell kivárni, és máris jön a friss Oscar-díjas Martin Scorsese egyik korai filmje, amely máig a rendező talán legerősebb alkotása. Természetesen a Taxisofőr-ről van szó, Robert de Niro zseniális alakításával - mellette például Jodie Fostert is láthatjuk vagy tizenhárom évesen, egy gyermekprostituált szerepében, és A simlis és a szende "második fele", azaz Cybill Shepherd is feltűnik a filmben. Mi meg egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a tükör előtt azt mondogatjuk: "Hozzám beszélsz? Hozzám beszélsz?"

Forrás: Red Dot

Jodie Foster és Robert de Niro a Taxisofőr-ben

Az m1-en, 21.35-től a Moszkva tér-rel nosztalgiázhatunk: Török Ferenc a "lesz, ami lesz"-generációnak állított emléket ezzel a filmjével, azoknak, akik 1989-ben voltak tizennyolc évesek, és nem nagyon tudták, hogy mihez kezdjenek magukkal - volt viszont egy csomó házibuli, amiknek általában a rendőrség vetett véget. Ez idő alatt, két zseniális rendező kevésbé sikerült filmje is adásba kerül: a Duna TV-n, 22.00-tól Lars von Trier Amerika-trilógiájának második darabját, a politikailag kiokosító Manderlay-t láthatjuk. Az előzményt, a Dogville-t legalább még vitte előre az eredetiség (mondjuk, erről is lehetne vitatkozni, ha sok Wilder- vagy Brecht-darabot olvastunk), de másodszorra egy kicsit már soknak tűnik. Az HBO-n, 21.00-tól pedig a Grimm-et izgulhatjuk végig: Terry Gilliam filmje ugyan jól megcsinált mozi, de ennél nem is több, nagyon érződik rajta a stúdiószag - szóval, akik még a Brazil-os időkből rajonganak a mesterért, azok számára éppenséggel kihagyható. A későnfekvőket 0.50-től még várja a TV2 Képírók sorozata, melynek keretében ezúttal Peter Greenaway egyik kevésbé barokkos filmjét, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretőjé-t mutatják be.

Apats Gábor