Harmadával csökkenti munkatársainak számát 2010-ig a Magyar Televízió - nyilatkozta Rudi Zoltán elnök, aki szerint az MTV képes és kész arra, hogy egy éven belül elindítsa első tematikus csatornáját.

Rudi Zoltán elmondta, hogy a mostani 1800 belsős helyett az új, óbudai gyártóbázison 1000-1200 emberrel készülnek majd műsoraik. Már elkezdték felkészíteni munkatársaikat a digitális technika használatára. "Aki erre nem lesz alkalmas, azoktól kénytelenek leszünk fájó szívvel búcsút venni" - tette hozzá, szólva arról is, hogy jövőre el akarják indítani az Európai Unió (EU) új tagállamaiban élő újságíróknak és médiamenedzsereknek képzést kínáló akadémiájukat.

"Több százezren dolgoznak ezekben az államokban a médiában, és ma nincs olyan oktatási központ, amely rövid idő - néhány hét, egy hónap - alatt adna pragmatikus, használható tudást" - magyarázza tervüket, amelyhez az EU és az Európai Műsorszolgáltató Szövetség (EBU) forrásaira is számítanak.

A Magyar Televízióhoz köthető hír még, hogy az elnök nyilatkozata szerint az MTV képes és kész arra, hogy egy éven belül elindítsa első tematikus csatornáját, de egyelőre nem árulva el, melyik lehet a pályázatában szereplő négy adó közül az első. "A digitális műsorszolgáltatás korában nem mondhatnak le az új adókról a közszolgálati médiumok. Már csak azért sem, mert hivatalba lépésemkor negyven, ma pedig hatvanöt tévécsatorna működik Magyarországon" - magyarázta.

Szavai szerint elállt a sportcsatorna tervétől, mert a mai kínálat mellett erre nem kell közpénzt költeni, ugyanakkor szükség volna "gyerekeknek szóló, nézhető, barátságos műsorokra"; emellett már folynak a kulturális, az információs és a filmcsatorna indításával kapcsolatos tárgyalások. Külön nemzetiségi adót nem tervez, a regionális stúdiók azonban napi 24 órában képesek lennének műsort adni úgy, hogy a napi helyi produkciót bőséges központi tartalommal támogatnák meg.

A 2004. március 5-én elnökké választott Rudi Zoltán pályázatában - az akkor megjelent sajtóhírek szerint - négy tematikus adó (közéleti és hír-, kulturális, film-, valamint sportcsatorna) terve szerepelt.