Linda huszonöt éve sikított először

Vágólapra másolva!
Huszonöt éve, vagyis 1984-ben forgatták a Linda első epizódjait, melyek a cselekmény szempontjából ma is élvezhetők, esetleg a retrós motívumok és a trükkfelvételek, harci jelenetek viszonylagos ügyetlensége mosolyogtathatja meg a nézőket. A sorozatban annak idején a magyar filmgyártás színe-java megjelent.
Vágólapra másolva!

A Linda ötlete annak a Gát Györgynek a fejéből pattant ki, aki később az Angyalbőrben és a Família Kft. című sorozatokkal is szórakoztatta a nézőket, két éve pedig a Vuk borzalmas újjáélesztésével sokkolt. A Linda még lényegesen jobban sikerült, hamar népszerűvé is vált, annak ellenére, hogy a Magyar Televízió eleinte kételkedett a sikerében. Gátnak emiatt három próbaepizódot is le kellett forgatnia (amikhez még főcím sem készült), mire a királyi tévé áldását adta a műsorra, és megrendelte a teljes szezont.

A Linda történetét bevallottan a Bruce Lee-filmek és Jackie Chan korai munkái inspirálták, csak épp Gát a magyar viszonyokban gondolkodott, és sokkal több humorral fűszerezte a sztorikat. Már önmagában az is eltávolítja a Lindá-t a hagyományos verekedős filmektől, hogy főszereplője nem egy tökös férfi, hanem egy nem kevésbé kemény nő - aki ráadásul igen törékenynek látszik, nem gondolná róla az ember, hogy olyan jól verekszik, mint ahogy számtalan alkalommal láthatjuk.

A szerep egyébként kifejezetten Görbe Nórára íródott, aki akkor már szerepelt ugyan pár filmben, de verekedni csak a Linda miatt tanult meg. Amikor a sorozat elindult, Magyarországon még csak három keleti küzdősportot oktattak, a shotokan karetét, a kyokushin karatét és a taekwondot - Görbe Nóra ez utóbbit választotta, mert itt volt a legtöbb a látványos, légies elem, ami a képernyőn is jól mutatott. Más kérdés, hogy az utcai harc nem így működik, éles helyzetben a szépen koreografált mozdulatok helyett inkább a hatékonyságra törekszik az ember.

A sikítozós rendőrlány szerepe viszont olyannyira jól állt Görbe Nórának (aki végül zöld övet szerzett sportágában), hogy az 1989-es záró széria után rengeteg rajongói levél érkezett hozzá, amely a sorozat folytatását kérte. A színésznő azonban nem akart újra Linda bőrébe bújni, hisz már addigra is épp eléggé beskatulyázták - végül 2000-ben mégis beadta a derekát, de az ekkor készült sorozat hangulatilag már teljesen más volt, mint az eredeti.

Linda itt már a new age bűvöletében él, vegetariánus lett, élénken érdeklődik az ezotéria iránt, sárga Babettáját pedig egy mikrobuszra cserélte, amely egyben a lakásául is szolgál. Már nem is sikoltozik, hisz az a taekwondo velejárója, az új, nőiesebb alteregó pedig már az aikidót műveli - ami kevésbé agresszív, inkább a hárításra, védekezésre koncentrál, ily módon jobban is illik egy meditatív, szellemi békét kereső emberhez.

Forrás: gorbenora.freeweb.hu

Az alkotók törekvése azonban, hogy valamiképp a modern korhoz igazítsák a történetet, nemigen vált be (kissé erőltetett és túl hangsúlyozott is volt), az új sorozat népszerűsége meg sem közelítette az eredetiét. Linda személyiségének változásai mellett egyébként a történetvezetés is mai volt, tekintve, hogy az epizódok összefüggővé váltak, a korábbi egy rész = egy eset helyett.

A Lindá-nak (amely eredetileg talán a Kata címet viselte volna, hisz alkotói az első körben ezt a nevet szánták a hősnőnek) létezik egy könyvváltozata is, amely ráadásul nem készült el film formájában: ez a Linda - Szafari, Gát György mellett a társforgatókönyvírók, Rozgonyi Ádám és Coper András tollából. A rendőrnőt itt Bécsbe küldik továbbképzésre (ami amúgy is sűrűn előfordult, ha az őrsön egy kis nyugalmat akartak maguknak a kollégák), ahol persze egyből belekeveredik egy nemzetközi bűnügybe.

Az eredeti sorozat hatása tagadhatatlan, Görbe Nóra például arra a legbüszkébb, hogy sokan a Lindá-t látva kezdtek el valamilyen küzdősportot gyakorolni - köztük olyanok is, akik azóta országos bajnokká váltak sportágukban. A széria hatására a rendőri pálya iránt is megugrott az érdeklődés, abban az időben feltűnően sok nő jelentkezett a Rendőrtiszti Főiskolára. A felvételi menetéről egyébként magát Görbe Nórát is sokan faggatták, mert meg voltak róla győződve, hogy a valóságban is rendőr.

Forrás: gorbenora.freeweb.hu

A maga idejében eredeti történet rengeteg neves színészt is bevonzott: Görbe Nóra mellett Pécsi Ildikó, Bodrogi Gyula és Szerednyey Béla játszották a főbb szerepeket, emellett minden epizódra jutott legalább egy, de olykor több ismert vendégszereplő. Rögtön a bevezető részben Szacsvay László játszotta a szatírt, aki épp Linda osztálytársát pécézi ki magának, így persze csúnyán megjárja. Ugyanitt a hősnő egy másik osztálytársának apját Kozák András alakította, de feltűnik az epizódban Nyertes Zsuzsa, Andorai Péter és Csákányi László is.

Még a maradék két próbaepizódban szerepelt Psota Irén, Schubert Éva és Gáti Oszkár, a későbbiekben pedig olyan fiatalok is feltűntek, mint Kaszás Géza, Rékasi Károly vagy Rudolf Péter. A sorozatban nemcsak színészek vállaltak kisebb-nagyobb szerepet, de közreműködött például a Pécsi Balett vagy az Első Emelet is - utóbbi Gothic néven játszott egy klubban, a Pop-pokol című epizódban.