Másképp szórakoztatna ősztől az m1, m2

Vágólapra másolva!
Fesztiváloznak nyáron és szeretnének ősszel is, terveznek sok színdarabot és koncertet: nem feltétlenül Aradszkyt és Kordát léptetik fel, hanem inkább fiatal, reményteli formációkat mutatnak be. Beugró is lesz, várhatóan. Rákérdeztünk arra, hogy miért kap sok pénzt a Géniusz, és miért nem folytatódhat a Tűzvonalban - az MTV szerint az anyagi lehetőségek olyan szinten korlátozottak, hogy nem lehetett vállalni a negyedik évadot.
Vágólapra másolva!

Ha találomra az MTV csütörtöki műsorát nézzük, akár 1972-ben is lehetnénk a Mézga család miatt, de az azt követő Gyalogbéka is 1985-ös, a Szomszédok is közel húszéves, a Família Kft. is régi, többször ismételt sorozat, de még az Életképek is korábbi epizódokkal van képernyőn. Ha hozzávesszük még az 1994-es Kisváros-t, akkor látjuk, hogy a Filmmúzeumhoz passzoló retróvonalon halad az MTV. Nyáron persze a legtöbb tévé ismétel, kevés az eredeti, új, szórakoztató műsor, de az m1 kínálata inkább a nosztalgiázó harmincasoknak-negyveneseknek felel meg, semmint a fiatalabbaknak. Kérdés, hogy lesznek-e új műsorok, és ha igen, akkor mikor.

Várkonyi Attila, a Szórakoztató Műsorok Főszerkesztőségek vezetője elmondta az [origo]-nak, hogy nincs még végleges őszi struktúra, de szeretnék megújítani az MTV könnyedebb profilját. "Hiszünk abban, hogy lehet igényesen szórakoztató műsorokat készíteni, nem kell a könnyű siker irányába elmenni. Az Aranyág is bebizonyította, mert míg az m1-en Kossuth-díjas színészek, régi, nagy nevek szórakoztattak, addig az m2-n sok fiatal volt, az új generációt képviselve, élőben is játszottak. A műsorfolyam jó nézettséggel ment, azaz van rá igény, és a válság ellenére is a 2008-as összeg duplája folyt be" - emlékezett.

Az MTV ősszel a MAHASZ-szal, a színházakkal szándékozik szorosabb kapcsolatot kialakítani, így lesz sok koncert és színdarab, még akkor is, ha ezeknek a közvetítési költsége sem éppen alacsony. Hogy olyan akar lenni az MTV szórakoztató részlege, mint az MR2? "Nem erről van szó, csak olyanok szerepelnek majd nálunk, akik nem hajlandók lemenni gagyiba, nem teregetik ki magánéletüket a bulvárlapokban, hanem inkább a produktummal lépnének előre. Az MR2-nél azért szélesebb merítés lesz nálunk, támogatjuk a magyar kultúrát. Az m1 lés az m2 is ad majd a tervek szerint színdarabot, még akkor is, ha ez nem kifejezetten tévés műfaj" - jelezte Várkonyi. Nem csak ismétlések mennek, pozitív példaképp a Szezon 2009-et említi, ami heti műsor, más-más műsorvezetővel. Volt már ott Bakos Piroska, Nagy Sándor, Gundel Takács Gábor, D. Tóth Kriszta műsorvezetőként.

Az MTV egyik legnézettebb műsora az elmúlt tévés szezonban a Csináljuk a fesztivált! volt, ami szerintünk nem fiataloknak szól (bár az AGB szerint azok is nézik) - de az MTV, szemben az ötven alatti nézőknek kedvező kereskedelmi tévékkel, próbál az időseknek is szórakozást nyújtani. A műsor készítői szeretnének egy negyedik szériát is a zenés show-ból, ez csak pénzkérdés, majd kiderül, hogy lesz-e rá keret. Vitatható, hogy talál-e örömöt ebben a műsorban egy mai huszonéves, de a döntő mindenesetre verte nézettségben a kereskedelmi tévéket, tehát igény volna rá.

Várkonyi szerint még a tematikus napok hozhatnak nézőket, kelthetnek érdeklődést a csatorna iránt, így a siófoki, balatoni napokat emeli ki, mikor a helyszínen hatalmas érdeklődést tapasztaltak, sokan tolongtak a rendezvényeken, és a tévés nézettség bizonyos szakaszokban háromszorosát hozta az átlagszombatnak. Azon a napon a Pogány Madonna sokadik ismétlése is szép számokat hozott az MTV-nek, de nyilván nem lehet naponta régi Bujtor-filmekkel előrukkolni.

Az [origo] úgy tudja, hogy ezekben a hónapokban az MTV két bérleti díjat is fizet, még a régiért és az újért is, így érezhetőek a megszorítások a Televízión belül, természetesen gyártásra sem jut sok. Várkonyi mindenesetre derülátó, szerinte óriási szellemi potenciál van az MTV-nél, sok szorgalmas és művelt ember dolgozik körülötte, így jó MTV-s őszt ígér. Mi majd meglátjuk.

Gundel Takács Gábor itt mesélt terveiről, MTV-s munkájáról és a TV2-s megkeresésről, a Beugró jövőjéről pedig itt írtunk.