Doktor House pár rész után majdnem elhasalt - nyolc évad lett belőle

house
Vágólapra másolva!
Amerikában már május 12-én véget ért a Doktor House, itthon pedig tegnap ütött a sorozat utolsó órája - 8 évadot, összesen 177 epizódot követően. A sorozat az első évad rajtja után egyre rosszabb nézettséget szállított, akár ki is múlhatott volna, de egy frappáns programigazgatói húzással megmentették, még hét év munkát adva a színészeknek. Volt egyértelmű mélypont vagy csúcspont? Ez az, amit a legnagyobb rajongók is mind másképp látnak.
Vágólapra másolva!

A Doktor House 2004. november 16-án indult el hódító útjára, mely eleinte egyáltalán nem volt hódító, ugyanis a Bryan Singer által David Shore forgatókönyvéből forgatott pilot (a hírhedt "sárga" epizód) minden volt, csak siker nem, mindössze 7 millióan nézték a nyitóepizódot, mely után még alacsonyabb lett a nézettség. A nagy fordulat a szezon nyolcadik részével jött el, ekkor a sorozat az amerikai Megasztár-t, az American Idol-t követően került adásba, s láss csodát, ilyen felvezetéssel máris 13 millió embert érdekelt a sorozat, majd pedig ez a nézőszám pár hét alatt 16, később 18 millióra ugrott, hogy a finálét Amerikában már 19,5 millióan izgulják végig.

Így indult tehát a Doktor House sikertörténete, azonban a nyolcévados úton nem egy bukkanóval találkozott a sorozat, s most nem a nézettségre gondolunk, hanem kreatív tényezőkre. A sorozat alapfelállása szerint a zseniális diagnoszta főhősnek (House doktor) három, a betegekkel kommunikáló beosztott dolgozott (Foreman, Chase és Cameron doktor), mellettük volt egy, a főhőst mindig korlátozó és erkölcsi dilemmákat szállító főnök (Cuddy doktor), valamint egy jó barát, mondhatni egyetlen barát (Wilson doktor) szerepelt, akivel való beszélgetései során House általában mindig rájött az aktuális beteg rejtélyének megoldására.

Forrás: FOX

A Doktor House sikere karakterei, főleg a főhős karaktere mellett valószínűleg a formátumában rejlett, ugyanis szinte minden epizód ugyanarra a sémára épült, noha a sorozattal kapcsolatban még a rajongók között is mindig vita tárgya volt, hogy ez mennyire szerencsés. Valaki amellett érvelt, hogy éppen a sorozat kiismerhetősége, receptje a siker kulcsa, hiszen a néző tudja, mire számíthat, más pedig várta, hogy valami újdonság is előkerüljön.

Az "egy epizód - egy beteg"-struktúrát eleinte apró-cseprő ügyek, ambuláns vizsgálatok, munkatársi tréfák egészítették csak ki, mindössze három nagyobb, átívelő szál jelent meg a sorozatban: az 1. évad közepén egy új főnök (Vogler) jelentett öt epizódra némi szakmai akadályt a jó doktornak, az 1. évad végén kilenc részre megérkezett Stacy, aki anno House nagy szerelme volt. Az általa a sorozatba csempészet magánéleti szál mellett a 3. évadban hat részre megjelent Tritter nyomozó, hogy némileg megkeserítse a főhős életét drogfüggése miatt.

Ki tudja, talán az efféle szálak mellőzése is okozhatta azt, hogy a sorozat nézettsége a 2. évad végi 25,5 millióról a 3. évadra 17 millióra csökkent. Többrészes szerepre a későbbiekben is nagyon kevés szereplő érkezett: a magánnyomozó Lucas összesen 10 epizódra két részletben (először szakmai minőségben, majd Cuddy barátjaként), rajta kívül pedig Wilson szerelmi szála (Sam) 7 epizódot kapott, míg a sorozat vége felé House is elnyerte összesen 6 részre zöld kártyás felesége, Dominika kegyeit.

Forrás: FOX

Persze csaltunk, hiszen aki nézte a sorozatot, az pontosan tudja, mi történt a Doktor House negyedik szezonjában: Amerika akkori egyik legnézettebb sorozata meglepő nagygenerálon ment keresztül. Azt nem tudni, hogy az írók estek-e pánikba a 3. évados nézettségi mélypontot követően, vagy csak azoknak akartak kedvezni, akik a komoly változtatásokat hiányolták a sorozatból, mindenesetre megszabadultak House három beosztottjától (csak papíron, hiszen többségük visszatért) és félévados, kieséses rendszerű álláskereső játék keretében House új munkatársakat választott magának Taub doktor, Kutner doktor és 13 (Headley doktornő) személyében. Ilyen mértékű változtatásra topsorozatok nagyon ritkán vállalkoznak. Ennek eredményeképp pedig, ha nem is lehet azt mondani, hogy pozitív irányba változott volna a sorozat nézettsége, legalább nem csökkent tovább.

Színes volt, egyszerre humoros és drámai

A folytatásban a munkatársakról ismét House figurájára helyeződött a hangsúly: a főhős megjárta az elmegyógyintézetet is, majd pedig megjárta Dr. Cuddyval is, akivel összehozták a készítők, s ezzel rajongók millióinak álmát valósították meg - azt már sosem tudjuk meg, hogy ha nem szakítják szét a párost, akkor lett volna-e kilencedik szezon. Furcsa módon ekkor, a sorozat vége felé egyre többen beszéltek a Doktor House íróinak kreatív válságáról, pedig éppen ez volt az az időszak, amikor a készítők megmutatták, hogy képesek újítani.

Persze mást nem is tehettek, hiszen Olivia Wilde (13) mozis karrierjének alakulása miatt kvázi kiszállt a sorozatból, így helyette új beosztottat kellett találni - Masters doktor érkezett a hetedik szezonra. Az új figura pedig értelemszerűen új történeteket és látásmódot is jelentett, meg persze teljesen új dinamikát. Ráadásul a nyolcadik évadra ugyanezt megkaptuk még egyszer, hiszen a záró szezon elejére már Cuddy doktor sem tért vissza (az őt alakító Lisa Edelstein nem tudott megegyezni a Universal stúdióval a folytatás feltételeiről), s mellette Masters is távozott, Foreman pedig felfele bukva megörökölte Cuddy pozícióját. Így került a sorozat megürült helyeire Adams és Park doktor - ők a történetekhez szakmai téren nem sokat tettek hozzá, azonban mindenképpen színesítették az összképet.

Forrás: FOX

És ez igaz a Doktor House egészére is mint sorozatra. Színes volt. Egyszerre humoros és drámai. Az egyensúlyt pedig nem volt egyszerű megtartani a készítőknek, hiszen annak ellenére kellett mosolygásra vagy nevetésre bírni a közönséget, hogy közben minden egyes epizód valaki drámájának krónikája volt, és a halállal folytatott versenyfutásról szólt - nem mindig hepienddel. Volt, aki a könnyedebb pillanataiért szerette a Doktor House-t, más a drámáért volt oda, megint másokat csak a szereplők érdekeltek és éltettek. S talán a különböző nézőpontokkal megáldott rajongóknak köszönhető az, hogy minden egyes House-évaddal kapcsolatban lehet olvasni különböző helyeken, hogy az a legjobb szezon, s persze azt is, hogy abszolút mélypontot jelentett a sorozat történetében.

És ha Doktor House, akkor meg kell emlékeznünk a sorozat magyar verziójáról, melyben a Miami Vice Sonny Crockettje, a San Francisco utcáin Keller nyomozója, a Twin Peaks Cooper ügynöke, a Chicago Hope dr. Geigerje után ismét amerikai tévés sikersorozatban szerepet vállaló Szakácsi Sándor szinkronizálta a Hugh Laurie által alakított főszereplőt - egészen 2007-es haláláig. Az Erzsébet- és Jászai Mari-díjas színész helyét az ugyancsak Erzsébet- és Jászai Mari-díjas, tévésorozatokban komolyabb szinkronmunkát addig talán sosem vállaló Kulka János vette át. Mint arra sokan emlékezhetnek, a TV2 2007. június hatodikán a sorozat második évadbéli 12. részének első felét még Szakácsi hangjával adta le, de reklám után már az "új" House doktor volt hallható. Ha már magyar szinkron, akkor említést érdemel még a 2008. januárjában elhunyt Selmeczi Roland is, aki dr. Wilson magyar hangja volt, s akinek a helyét a továbbiakban előbb Szabó Sipos Barnabás vette - majd miután ő abbahagyta a szinkronmunkát, Varga Gábor örökölte meg.