Rejtélyes, megtörtént gyilkosságokhoz nyúltak a tévések

2016.08.08. 21:35

Az Amerikai Horror Story hatodik évadja vélhetően egy 1590-ben eltűnt kolónia történetét idézi meg, de természetesen nem ez lesz az első alkalom, hogy egy rejtélyes, megmagyarázhatatlan eset megihleti a sorozatkészítőket. Több felderítetlen gyilkosság is képernyőre került, víztartályban megtalált női holttest, 1957 óta azonosítatlan kisfiú is hozta már a frászt a tévénézőkre. És hogy mi az a tamam shud? Mindjárt kiderül.

Az Amerikai Horror Story forgatási helyszínén készült fotók szerint a szeptemberben érkező hatodik etapot a Roanoke kolónia története ihlette. Nem egyszerű a sztori, hiszen 1590-ben a mai Észak-Karolinához tartozó területen 90 férfinak, 17 nőnek és 11 gyereknek veszett nyoma,  köztük volt Virginia Dare is, az első brit gyerek, aki már az Újvilágban született. 

Az Amerikai Horror Story eddig is sok furcsaságot mutatott márForrás: FX

A telepesek vezetőjének vissza kellett térnie Angliába, és mire újra megérkezett Amerikába, nem talált senkit a táborban. Dulakodásnak, harcnak nem volt nyoma, és a házakban is összepakoltak, vagyis az ott lakók mintha önszántukból távoztak volna – egyetlen szót hagytak csak hátra egy fába vésve: "croatoan". Ez valószínűleg az akkor még Croatoan-szigetnek nevezett Hatteras-szigetre vonatkozott, a kolóniára azonban ott sem bukkantak rá. 

Ebben a hotelben sem laknánk szívesen

Az Amerikai Horror Story alkotója, Ryan Murphy nem először nyúl valós történethez, már az előző, Hotel alcímet viselő évadhoz is egy megtörtént, de cseppet sem mindennapi eset, Elisa Lam halála adta az ötletet. 

A 21 éves lány 2013-ban halt meg a Los Angeles-i Cecil Hotelben,  igen rejtélyes körülmények között. Miután eltűnt, a szállóvendégek panaszkodni kezdtek az ivóvíz szagára, mire a hotel tetején lévő víztározóban megtalálták a lány meztelen holttestét. Nem voltak rajta külsérelmi nyomok, drogot vagy alkoholt sem találtak a szervezetében, a biztonsági kamera felvétele szerint viszont elég furán viselkedett a liftben az eltűnése előtti estén: 

A videót látva sokan természetfeletti erőket sejtettek az eset hátterében, de a Castle amúgy racionálisnak tűnő alkotóit is megihlette. Gyorsan reagáltak, a februári haláleset után már májusban képernyőre küldték a Watershed (Veled vagy nélküled) című epizódot, amelyben szintén egy fiatal lány holttestét találták meg egy hotel tetején lévő víztározóban – épp csak New York lett a helyszín, az utalás azonban így is egyértelmű volt, a szállót Cecilről Cedricre nevezték át. 

Van miből meríteni

Természetesen a történelem során nem ez volt az első felderítetlen gyilkosság, jó néhány rejtélyes eset akadt, amelyek közül nem egy megihlette a sorozatkészítőket is. 

A popkultúrába Hasfelmetsző Jack mellett talán a Zodiákus gyilkos figurája épült be a leginkább,  ha másról nem is, David Fincher Zodiákus című filmjéről biztosan sokaknak beugrik. A sorozatgyilkos a hatvanas évek végén Észak-Kaliforniában szedte áldozatait, és annak ellenére nem sikerült soha elkapni, hogy folyamatosan játszott a rendőrökkel, levelekkel heccelte az utána nyomozókat. 

Az alakja később számos filmben, dalban és sorozatban felbukkant, a Gyilkos elmék-ben – amellett, hogy többször említik – a Bostoni Kaszást is róla mintázták. Az Amerikai Horror Story a szellemét idézte meg a Hotel-ben, emellett a Psych – Dilis detektívek-ben, a Nash Bridges-ben és a Médium-ban is jelent meg rá emlékeztető sorozatgyilkos. 

Ki volt a Fekete Dália?

Hasonlóan híres eset volt egy hollywoodi színésznőé, Elizabeth Shorté is, akinek a holttestét 1947-ben félbevágva találták meg, a szája is fel volt vágva mindkét oldalon, mintha a gyilkosa bohócszájat rajzolt volna neki. A gyilkos itt a Los Angeles Examiner nevű lappal levelezett a rendőrök helyett, így az újságírók előbb jutottak hozzá a bizonyítékokhoz, ami közrejátszhatott abban, hogy a nyomozás végül is nem járt kézzelfogható eredménnyel. 

Az esetet feldolgozó – amúgy James Ellroy regényén alapuló – híres film, a Fekete Dália mellett képernyős feldolgozása is készült a témának, 1975-ben jött ki a Who Is the Black Dahlia? című tévéfilm (a fenti videón), amelyben Shortot Lucie Arnaz játszotta. 

Fiú a dobozban

Az Egyesült Államokban nagy port kavart egy 1957-es eset is, akkor egy kisfiú holttestét találták meg egy kartondobozban Philadelphia környékén. Az Amerika ismeretlen gyerekének is nevezett fiút azóta sem sikerült azonosítani,  csupán annyit tudtak megállapítani róla, hogy négy és hat év közötti volt – pedig az ügy a korabeli viszonyokhoz képest nagy médianyilvánosságot kapott, a fiú fényképét a helyi gázszámlákon is körbeküldték. 

Az eset több krimisorozatban is felbukkant, az amúgy is régi ügyeket bemutató Döglött akták mellett a Helyszínelők-ben és az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály-ban is találkozhattunk hasonló bűntettel. Az Esküdt ellenségek alkotói egyébként is viszonylag sűrűn alkalmazták a „ripped from the headline”, vagyis „kitépve a címlapról” eljárást, többször emeltek be valódi bűneseteket a sorozatba. 

A somertoni férfi esete 

Ahhoz képest, hogy mennyire szövevényes ügy volt, a somertoni férfi esete a tévéseket kevéssé ihlette meg, Stephen Kinget és a The Drones nevű bandát viszont annál inkább – ebből született A coloradói kölyök, illetve ez a remek szám. A sorozatok közül talán csak a Dr. Blake foglalkozott az üggyel, az alábbi epizódban a címbeli nyomozó hasonlóan furcsa nyomokkal szembesült, mint 1948-ban az ausztráliai Somerton Beach rendőrei. 

A tengerparton talált holttestet a mai napig nem tudták azonosítani, a férfit a fogazata és az ujjlenyomata alapján sem találták semmilyen nyilvántartásban. A halál okát sem tudták egyértelműen megállapítani, a legvalószínűbb feltevés szerint egy kimutathatatlan méreggel ölték meg, esetleg ő követett el öngyilkosságot így. 

Ha ez önmagában nem lenne még elég furcsa, a férfi zsebében találtak egy cetlit is, amire a „tamam shud” feliratot nyomtatták,  ez perzsa nyelven annyit tesz, hogy „vég”, „bevégeztetett”. Ezzel fejeződik be Omar Khajjám híres kötete, a Rubáiját, a nyomozók pedig meg is találták a könyvnek azt a példányát, amelyből kitépték az ominózus részt – ennek hátulján viszont egy olyan kódot találtak, amelyet máig nem tudtak megfejteni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK