Különlegességek és pénztárcabarát ételek a Sziget fesztivál kínálatában

Sziget
Barátságos indonéz vendéglátósok többek között az egyik tradicionális ételüket, a Nasi Gorenget (sült rizs, a szerk.) kínálják vendégeiknek.
Vágólapra másolva!
A Sziget Fesztiválon mindenki talál kedvére való ételt. A vendéglátósok természetesen gondoltak azokra is, akik speciális diétán vannak, és a fenntarthatóságra is kiemelt figyelmet fordítanak. Ami az árakat illeti, nem lehetnek drágábbak az ételek, mint Budapesten a hasonló kínálat és minden egységnek kell egy 2500 Ft-os menüt biztosítani vendégei számára, ez az úgynevezett "budget food".
Vágólapra másolva!

Ha egymás mellé raknák a szervezők az összes kiszolgáló bódéját, az összesen 1 km lenne. Ez azt jelenti a valóságban, hogy ha megéheznek a látogatók, 150 m-en belül biztosan találnak egy food court-ot, azaz olyan vendéglátós blokkot, ahol kedvükre válogathatnak ételből, italból egyaránt.

11 food courtot állítottak fel a szervezők a Szigeten, ami összesen mintegy 100 éttermi vendéglátó egységet jelent. Bővült a nemzetközi ételkínálat, így többek között van kínai, thai, indonéz, japán, görög, francia, brazil, amerikai, szerb, mexikói, török étel.

Barátságos indonéz vendéglátósok többek között az egyik tradicionális ételüket, a Nasi Gorenget (sült rizs, a szerk.) kínálják vendégeiknek. Forrás: Origo

Természetesen a hazai ízeket sem kell nélkülözni, a lángostól a gulyáslevesig bármit lehet fogyasztani, de nem maradhatnak el a hagyományos „fesztiválételek": a pizza és a hot dog sem.

Éttermek közül kint van a Mák étterem, a 101 Bisztró, a Yama, a Zing Burger, a Che-Che Burger, az Unicorn Bistro, a Meraki görög étterem, az A Table, Vegan Love, a Digó Pizza, a Nemo Fish & Bar vagy akár a BITE, de a legjobb magyar food truckosok is kínálják ínycsiklandozó falatkáikat. Két blokkban is lesznek vöröshús mentes ételek, és a nemzetközi kínálatot is egyben találhatják meg a bulizók, két blokkban is.

Vegetáriánus, vegán, gluténmentes, laktózmentes és cukormentes kajákból is van választék, de turmixot is lehet fogyasztani a gyümölcs-zöldséges pontokon.

Ha valaki maga szeretné elkészíteni az ebédjét, az ALDI-ba betérve mindent megtalál. Ami a fenntarthatóságot illeti, a szervezők alapvető célja az volt, hogy kisebb karbonlábnyom mellett elkészülő ételeket kínáljanak a vendéglátóhelyek. Ennek érdekében a szervezők kampányt indítottak a vendéglátósok körében, aminek következtében partnereik 80%-a legalább két vegetáriánus főételt biztosít, sőt 40% feletti a vöröshúst egyáltalán nem kínáló egységek aránya. A kampány célja volt továbbá, hogy a vendéglátósok minél nagyobb arányban használjanak magyar élelmiszert. Emellett bevezettek egy hét pontból álló fenntarthatósági kritériumrendszert is, amiből legalább két kitételben minden vendéglátósnak meg kell felelnie, figyelemmel az étkészletre, a csomagolóanyagokra, az alapanyagokra vagy energiatakarékos megoldásokra és a hulladékgyűjtés módjára is.

A MERAKI kedves csapata egy ínycsiklandozó sajtkülönlegességgel, raclette-el is várja a hozzájuk betérőket. Forrás: Origo

Ami talán az egyik legfontosabb kérdés: mégis mennyiért lehet jól lakni a fesztiválon és mennyibe kerül egy sör?

Nyilván a Szigeten is vannak olyan „prémium" kategóriák, amikért mélyebben kell zsebbe nyúlni, de ebből nem lehet általánosítani, hiszen alaposabban körülnézve olcsóbban is jóllakhatunk. Idén azonban meghatároztuk azt is, hogy minden vendéglátó helynek a kínálatában lennie kell minimum egy ún. „budget food"-nak, aminek maximalizált ára 2.500 Ft lesz" – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője, hozzátette, egy sör ára 1690 Ft.

Forrás: Origo