Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Komolyan kell venni, ha horkol a gyerek <BR/>

Vágólapra másolva!
Szülők és orvosok többnyire bosszantó, de alapjában véve ártalmatlan jelenségnek tartják, ha a gyermek álmában horkol. A horkolás azonban az úgynevezett apnoe jele is lehet, amikor alvás közben ismételten rövid időre leáll a légzés.
Vágólapra másolva!

Különösen a két és nyolc év közötti gyermekek hajlamosak horkolásra. Legtöbbjüknél ez mandulanagyobbodással, valamint orrpolippal jár együtt és arról ismerhető fel, hogy a gyermek alvás közben nehezen, hosszasan lélegzik, időnkénti rövid kihagyásokkal.

Ezeknél a kihagyásoknál a gyerekek többnyire csak pillanatokra riadnak fel, anélkül azonban, hogy teljesen felébrednének. Alvásuk ismételt megzavarása miatt azután másnap fáradtan ébrednek. Előállhat olyan helyzet is, hogy a gyerek másnap izgágán viselkedik vagy problémái támadnak a tanulással.

Bizonyos esetekben az alvási apnoe helyett az orvosok tévesen figyelemzavart állapítanak meg a gyereknél. Azt is megfigyelték, hogy az ilyen gyerekeknek lassúbb a növekedése. Ritka ugyan, de előfordul éjszakai ágybavizelés és magas vérnyomás is.

A még nem iskolás korú gyerekeknél nem ritka jelenség a megnagyobbodott mandula és az orrpolip okozta orrhang, vagy gyakran a nyitott száj is. A végleges diagnózis megállapításához ilyenkor ajánlatos megfigyelni a gyerek éjszakai alvását.

Apnoe esetén az első teendő a mandulák és a polipok eltávolítása. Ezzel megszüntethető a tünetek nagy része. Vizsgálatok útján sikerült ugyanis megállapítani, hogy a műtétet követően enyhültek a magatartási és tanulási problémák az érintett gyerekeknél. Azt is megfigyelték, hogy felgyorsult az ilyen gyerekek növekedése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről