Vágólapra másolva!
Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences - US) április 30-án tartott közgyűlésén tagjai sorába választotta Ferenczy Lajos akadémikust, egyetemi tanárt - tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia kedden az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az elismerés Ferenczy Lajos személyén keresztül a magyarországi biológiai kutatásnak, egyben a biológiai kutatás nemzetközi fontosságának szól. Az Akadémiai Díjjal, Állami Díjjal, Szent-Györgyi Albert-díjjal kitüntetett tudós, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja az úgy vélekedett: egy ilyen magas tudományos elismerés nem csak egy ember munkájának megbecsülése.

A Szegedi Tudományegyetem mikrobiológiai tanszékének professzora, aki középiskolai és egyetemi tanulmányait is a csongrádi megyeszékhelyen végezte, elmondta: a Dugonics gimnázium azon évfolyamából, amely 1949-ben érettségizett, négyen lettek a MTA tagjai.

Az idén 72 esztendős Ferenczy Lajos kutatási területe a genetikai információátvitel a mikroorganizmusokban. Kutatásait 1968-tól egy éven át az Amerikai Egyesült Államokban végezhette, ekkor kezdte azokat a kísérleteket, amelyek a mostani elismeréshez vezettek. Mint elmondta, a kutatások során mikroszkopikus gombákkal sikerült olyan genetikai rendszert kialakítani, olyan gombapartnereket egyesíteni, amelyek a hatóanyag-termelésben jobbak az előzőeknél. - Ennek egyebek mellett az antibiotikum-kutatásban és -előállításban van nagy jelentősége - mondta akadémikus.