Megvan a NASA eltűnt űrszondája

Vágólapra másolva!
Valószínűleg két-három darabra tört a NASA üstökösvadásza.
Vágólapra másolva!

A NASA szakértői azt állítják, hogy távcsöves kutatással megtalálták a 158 millió dollár értékű - múlt héten eltűnt - űrszondát, ám még mindig nem sikerült kapcsolatba lépniük vele.

A Contour-űrszonda hivatalos oldalahttp://www.contour2002.org/

Az irányítóközpontban továbbra is jelzéseket várnak a legénység nélkül keringő Contourról, amit egy meghibásodott hajtómű valószínűleg kettétört múlt csütörtökön. Az egy nappal a szonda elvesztése után készült felvételeken legalábbis két olyan objektum látható, amelyek az elméletileg kialakult pálya mentén haladnak, 6,1 km/s sebességgel (azóta egy kisebb, harmadik darab is előbukkant).

Nyoma veszett a NASA űrszondájának/tudomany/vilagur/20020816nyoma.html

Ha ezek az objektumok valóban a Contour darabjai, akkor a szonda most Földünktől 2,1 millió kilométerre kering, a Nap körül. A küldetést irányító mérnökök közölték: a szerkezetet arra programozták, hogy amennyiben 96 órán keresztül nem kap semmiféle utasítást, mindkét adóvevőjével és mindhárom antennájával megkíséreljen jeleket küldeni, illetve a lehetséges beérkező üzenetek után kutasson. A 60 órás művelet csütörtökön fejeződik be. Egyelőre semmi jel nem fogható. Ezután decemberben nyílik komolyabb esély legközelebb a kapcsolatfelvételre.