Magyarország a konferencia talán legvitatottabb kérdésében osztja az EU-csoport álláspontját: nem híve a csökkentési kvóták adásvételének.

Az éghajlatváltozás tragikus hatásaitól - aszállyal, illetve a tengerszint emelkedése miatt áradással - fenyegetett államokkal szolidáris Magyarország az eddigieknél hatékonyabb intézkedéseket sürget.
Magyarország osztja az éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő aggodalmat, tisztában van a történelmi felelősséggel - hangsúlyozta a konferencia általános vitája során Ligetvári Ferenc. A visegrádi országok képviseletében felszólaló környezetvédelmi miniszter ismertetve a problémakörrel kapcsolatos magyar véleményt kijelentette: elkerülhetetlen a klímaváltozásért felelősnek tartott üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése.

A miniszter beszéde azt igazolja, hogy Magyarország a konferencia talán legvitatottabb kérdésében osztja az EU-csoport álláspontját. Nem híve a csökkentési kvóták adásvételének. A kibocsátási jogok kereskedelme helyett inkább a nemzeti programok megvalósítását támogatja.

A magyar delegáció egyik vezető szakértője, Faragó Tibor lapunk érdeklődésére elmondta: a visegrádi országok véleményét a régió közös tapasztalatai határozták meg. A '80-as évek végén végbement recesszió, a nehézipar leépülése után kialakult gyorsan fejlődő piacgazdaság jelentette környezeti veszélyek - az anyag- és energiaigények, s ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése - hatékony intézkedéseket követelnek. Azt szeretnénk, hogy a különféle kisegítő programok valóban szolgálják a közös célt. Magyar megítélés szerint a csökkentést minden országnak legalább felerészben odahaza, saját határain belül kell elérnie, nem pedig a fejlődő világban megvalósított beruházások finanszírozásával, amelyeknek hatékonysága kiszámíthatatlan.

Hazai szakértők szerint különféle energiahatékonysági programok megvalósításával, az uniós környezetvédelmi követelmények lehető leggyorsabb teljesítésével, a megújuló energiák nagyobb arányú felhasználásával Magyarország gyors gazdasági fejlődése ellenére is gond nélkül teljesítheti vállalt csaknem 6 százalékos kibocsátás-csökkentési kötelezettségét.

Ligetvári Ferenc leszögezte: támogatjuk az EU és más országok kezdeményezését, mely a jegyzőkönyv ratifikálását és teljesítését 2002-re irányozza elő.

N. Sándor László, Szilágyi A. János

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Az [origo] dossziéja - friss hírek, háttéranyagok, tudósítások a konferenciáról, kvíz. A 6. Klíma Konferencia hivatalos honlapja.