Olvadnak a marsi jégsapkák

Globális éghajlatváltozás jelei tapasztalhatók a vörös bolygón.

A Mars körül már több mint két éve térképező Mars Global Surveyor (MGS) felvételei lehetőséget adnak arra, hogy ugyanazon területet egy marsi éves időkülönbséggel vehessük szemügyre (egy marsi év 687 földi napig tart). Így már olyan változásokat is megfigyelhetünk, amelyek nem az évszakos ritmushoz igazodnak.

A Science magazin 2001. december 7-ei számának címlapjáról a Mars déli pólussapkájának furcsa alakzatai merednek ránk. A cikk és a NASA 2001. december 6-án közölt információi szerint a Mars pólussapkái visszahúzódóban vannak, de legalábbis egyes területeik zsugorodnak. Mivel a pólussapkák anyaga részben szén-dioxidból áll, az elszublimáló anyag a légköri üvegházhatást növeli, amely viszont további felmelegedéshez, ez pedig további zsugorodáshoz vezet. Az ilyen jellegű, öngyorsító folyamatokat nevezik pozitív visszacsatolásos folyamatoknak. Nem kizárt, hogy a Mars a jövőben ismét melegebb és a vízjég-készletek megolvadásával nedvesebb planétává válik - ahhoz hasonlóvá, amilyen kb. 4 milliárd évvel ezelőtt lehetett.

A bejelentés a pólussapkák felszínformáinak jól megfigyelhető változásaira alapul. Az MGS felvételein látható, hogy a déli sapka jégfelszínén lévő furcsa, az ementáli sajt lyukacsaira emlékeztető alakzatok átmérője egyetlen marsi év leforgása alatt "drámai módon megnőtt" (lásd az MGS alábbi képeit).

"A változás mértéke jóval nagyobb bárminél, amit eddig láttunk a Marson" - mondja Michael Malin, az MGS képeit feldolgozó MSSS vezetője, aki szerint ilyen gyors változás csak a szén-dioxid, s nem a vízjég szublimációjával magyarázható, hozzátéve, hogy akár már néhány száz év múlva a maitól eltérő környezeti feltételek uralkodhatnak majd a Marson.

Ha valóban globális éghajlatváltozási folyamatról van szó, akkor érdekes szempont, hogy jelenlegi tudásunk szerint a vörös bolygón kizárható egy technikai civilizáció által okozott környezetszennyezés. A megfigyelések részletes beszámolója a Science 2001. december 7-ei számában jelentek meg.

Ajánlat:

NASA's Global Surveyor Sees Possible Climate Change on Mars
Angol nyelvű információk a NASA Mars-oldalain.

Korábban az [origo]-ban:

Lehet-e élet a Marson?
Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a Földhöz hasonlóan a Marson is megszületett az élet, sőt talán az ősi marsi mikrobák gyarmatosították saját bolygónkat is...

Reflektorfényben a marsi élet magyar elmélete
2001.07.14. A legnagyobb űrportál, a Space.com is közzétette annak az elméletnek a lényegét, amelyet magyar tudósok dolgoztak ki lehetséges marsi életformákkal kapcsolatban. Horváth András csillagász-űrkutató, a TIT Budapesti Planetárium igazgatója több neves planetológus és biológus szakemberrel együtt dolgozta ki azt az elméletet, amely nem zárja ki, hogy egyes marsi felszínformák kialakulása biológiai - vagy legalábbis részben biológiai - aktivitással magyarázható.