Régészek a Francia-Alpokban rábukkantak Európa legrégibb sóbányájára. A több mint 7500 éves bányát egy XVII. században létesített kút fenekén fedezték fel Moriez-ben - közölte a Centre national de la recherche scientifique (CNRS) kutatási központ. A neolit korszak kezdetén létesült bánya az eddig ismert legrégibb sóbánya Európában.

Denis Morin régész és csapata - valamennyien a toulouse-i egyetem munkatársai - Franciaország dél-keleti részében, Haute-Provence geológiailag védett területén kezdett kutatásokat.

Ennek során kilenc méter mélyen több, részben megmunkált facölöpre bukkantak, amelyek függőlegesen beékelődtek sós vízzel átitatott márgás kövezetbe. A bánya berendezését egy feltehetően vízelvezető ároknak vagy ciszternának használt kút körül facölöpök egészítették ki. A kút kosárfonáshoz hasonlító falai feltehetően védelmül szolgáltak az ellen, hogy víz árassza el a sóréteget.

A kiváló minőségben fennmaradt facölöpök közül kettőről megállapították, hogy időszámításunk előtt 5735-5624 évvel készülhettek. A tudósok most további kutatással, esetleg fellelhető pollenek vizsgálatával akarják kideríteni, hogy Európa első sóbányászai vajon milyen körülmények között végezték munkájukat.