Mamutmaradványokat és római kori mészégető kemencéket találtak régészek az A-16-os (Transjurane) svájci autópálya építkezési munkálatai során Boncourt (Jura kanton) közelében. A 2001-ben megkezdett ásatásokat 2003-ig folytatják.

Az értékes őslénytani és régészeti leletekre Boncourt-tól délnyugatra egy kis völgyben bukkantak rá, 900 méter hosszú és 35-60 méter széles területen - közölte a héten Jura kanton műemlékvédelmi hivatala.

A szakemberek a feltehetően 30 ezer éves fogtöredékek mellett egy teljes szemfogat, valamint kisebb állati csontvázakat - feltehetően orrszarvúakét - találtak sziklarepedésekben, amelyekből a víz kimosta a meszet.

Emellett rábukkantak egy egész sor mészégető kemencére is, amelyek mindegyike más és más elvek szerint épült. A kemencék egyikét a római korban, feltehetően Krisztus után 300-ban használták.

Feltárták egy gall település maradványait is, amelyek valószínűleg Krisztus előtt 1500-ból származnak. Az összetört állapotban fellelt tárgyakból arra lehet következtetni, hogy a völgyben vadászatokat folytattak vagy erdőirtási munkálatokat végeztek.