Orángutánok eddig nem ismert populációjára bukkantak Borneó szigetén. A csoport 10%-kal növelheti a világ orángután-állományát.

Forrás: ORIGOA környezetvédők kétezerre becsülik a most megtalált ritka főemlősök számát, amelyek Kelet-Kalimantan emberi településektől távoli részein élnek.

Amennyiben a hírt megerősítik, a közel kétezer orángután az eddig ismert orángután-populációt mintegy 10%-kal növeli, és nagymértékben enyhítheti a faj kihalásával kapcsolatos aggodalmakat.

A hírt a Nature Conservancy nevű amerikai kutatócsoport arra alapozza, hogy a becslések szerint mintegy 1000-2500 orángután fészkét, illetve ezekre utaló nyomokat figyeltek meg a helyszínen.

"Ez a csoport egyike lehet a világ három legnépesebb orángután-populációjának" - nyilatkozta Linda Engstrom, a Nature Conservancy munkatársa. Engstrom kollegájával, illetve az erre felkészített helyi vezetőkkel együtt négy hónapot töltött a környék trópusi erdei élővilágának megfigyelésével.

Az orángutánok végzete: a fakitermelés

Forrás: Harvard Univ.A gorillákhoz, csimpánzokhoz és gibbonokhoz hasonlóan az orángutánok is az emberszabású majmok közé tartoznak. Az illegális fakitermelés, az erdőtüzek és az aranybányászat hatalmas mértékben pusztítja élőhelyeiket, ezért az orángután a fokozottan veszélyeztetett fajok egyike.

Vadon élő egyedeik már csak Ázsia két szigetén, Szumátrán és Borneón találhatók. A korábbi ismeretek szerint mintegy 9 ezer egyed él Észak-Szumátrán egy nemzeti parkban, 10-15 ezer példány pedig Borneón.

A főemlősöket kutató szakemberek korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben nem történik azonnali lépés az állat élőhelyeinek megmentésére, 2020-ra már csak állatkertekben gyönyörködhetünk a vörös óriásokban.

Forrás: Univ. of Colorado Az ENSZ Környezeti Programja (Unep) arról számol be, hogy az éves 5%-os élőhely-pusztulás oda vezethet, hogy 2030-ra gyakorlatilag nem lesz érintetlen élőhely az orángutánok számára.

Mindezek ismeretében érthető hát a természetvédők lelkesedése. "Az új, korábban ismeretlen kelet-kalimantani orángután-populáció felfedezése hatalmas jelentőséggel bír" - nyilatkozta dr. Birute Galdikas, a londoni székhelyű Orangutan Foundation International szakembere. "Reményt nyújt arra, hogy talán mégis képesek leszünk megmenteni a fajt a kipusztulástól."