A hét asztrofotója a Sacramento-csúcson felállított napobszervatórium kissé "átalakított" felvétele. A képen a Mikulás és a rénszarvasok vontatta szán húz látványos kondenzcsíkot a napkorong előtt.

Az ISOON (Improved Solar Optical Observing Network ) az Egyesült Államokban létrehozott észlelőhálózat, amely központi csillagunk felszínének és légkörének aktivitását követi az optikai tartományban. Tevékenységének célja a Nap viselkedésének, ezen belűl is, főleg a fotoszféra és a kromoszféra jelenségeinek jobb megértése, valamint az űr-időjárási előrejelzések pontosítása.

A rendszer részeként üzemelő távcsövek közül több, az új-mexikói Sacramento-csúcson található, a Nemzeti Nap Obszervatóriumban. Itt helyezkedik el többek között a Dunn Napteleszkóp is, amelynek rendkívül részletes felvételeit a hét asztrofotója sorozatban már korábban bemutattuk. A most rögzített képet egy ugyancsak itt felállított, félautomata és távolról vezérelhető teleszkóp készítette. Érdekessége azonban nem központi csillagunkon, hanem előtte, bolygónk légkörében tűnik fel. A képen megörökített váratlan vendég ugyanis egy utasszállító repülőgép, amely a megfigyelés időpontjában éppen a Nap irányában haladt el a távcső helyéről nézve.

A mellékelt felvételt 2004. december 14-én, világidőben 23:42-kor készítették, a hidrogén alfa 656,3 nanométeres hullámhosszán. A megszokott, látványosan ívelődő sötét képződmények az úgynevezett filamentek, amelyek a napfelszín, a fotoszféra ellentétes mágneses polaritású részeit kötik össze. Területükön a felszínből kiemelkedő mágneses erővonalak lebegve tartják az anyagot, amely a ritkább kromoszférába emelkedve, az alatta fekvő fotoszféránál hidegebb és ezért sötétebb lesz.

Az ívelődő filamentek mellett egy szokatlan, egyenes és sötét sáv is feltűnik a képen. Ez az El Pasoban található reptérről startolt Boeing 737-es gép kondenzcsíkja, amely a felvétel készítésekor a távcsőtől légvonalban kb. 170 km-re haladt. A 40 méter hosszú repülőgép, az eredeti felvételen viszonylag jól kivehető, ezt jobbra, fent a kép egy kisebb, kinagyított részletén meg is figyelhetjük.

Forrás: ISOON team, Air Force Research Laboratory)

A hidrogén alfa hullámhosszán rögzített felvétel a napfelszín és a kromoszféra képződményeivel, valamint egy kondenzcsíkkal, és a rénszarvasok vontatta szánnal. A kép nagyméretű változatának letöltése (fotó: ISOON team, Air Force Research Laboratory)

A mellékelt kép további érdekessége, hogy utólagos képfeldolgozással, az egyik tréfás szakember a Boeing 737-es gép helyére egy Mikulás-szánt rajzolt. Az így megjelenített, képzeletbeli rénszarvasok igen figyelemreméltóak. Az eredeti felvétel arányaiból kiindulva magasságuk 25 méterre tehető, méretükkel még egy elefántot is megszégyenítenek. Emellett haladási sebességük 850 km/h körüli, ami látványos kondenzcsík-képződéssel jár.

A kép további üzenete: a nappali vagy éjszakai égboltról készült felvételeken megjelenő váratlan "vendéget" (repülő, műhold, ballon, halo-jelenség, sarki fény, egyéb légköri elektromos tünemény stb.) könnyű hibásan értelmezni.

Korábban:
Sarki fények a Marson - a hét asztrofotója
Gejzírek az Enceladuson - a hét asztrofotója
Hatalmas gázbuborék az űrben - a hét asztrofotója

Új térkép a Titanról - a hét asztrofotója
Páratlan képek egy bizarr kisbolygó felszínéről - a hét asztrofotója
Látványos galaxis egy új óriástávcsőben - a hét asztrofotója
Az űrteleszkóp képe a Holdról - a hét asztrofotója
Egy napfolt részletei - a hét asztrofotója
Egy káprázatos galaxis - a hét asztrofotója
Egy óriási gömbhalmaz - a hét asztrofotója
Galaktikus karambol - a hét asztrofotója
A Plútó új térképe - a hét asztrofotója
Az első földönkívüli hegymászás - a hét asztrofotója
A Tejútrendszer önarcképe - a hét asztrofotója
Galaktikus állatkert - a hét asztrofotója
Ragyogó hófolt a Marson - a hét asztrofotója

Jégsziklák az Enceladuson - a hét asztrofotója
Gigantikus homokdűne - a hét asztrofotója
Kék napnyugta a vörös bolygón - a hét asztrofotója