Vágólapra másolva!
Magyar vállalkozás alakult, amelynek célja egy hazánkban készült űrszondát juttatni a Hold felszínére. A teljesítményt egy nemzetközi felhívás értelmében a Google több millió dollárral jutalmazná.
Vágólapra másolva!

Legkésőbb 2014-ben saját készítésű egységet kellene küldenie a Puli Space Technologies nevű hazai magánvállalkozásnak a Holdra, ezzel teljesítve a Google Lunar X PRIZE (GLXP) felhívását. A felhívás célja, hogy elősegítse a következő Holdra lépést (amit Moon 2.0-nak is neveznek) a magánszektor oldala felől, ezért 30 millió dolláros keretből megjutalmazzák az első magáncégeket, melyek sikeresen elérik a Hold felszínét.

A verseny szabályai szerint egy 90%-ban magánpénzből finanszírozott csapatnak kell sikeresen eljuttatnia egy automata egységet a Hold felszínére, amelynek az érkezési helytől számítva legalább 500 métert kell megtennie, és el kell küldenie az úgynevezett 'Mooncast'-ot a Földre. A Mooncast adásban egy 360 fokos panorámaképet kell adni a Hold felszínéről, felvételeket a járműről, közel valós idejű videókat annak útjáról, és az új információk mellett egy előre tárolt adatcsomag Földre sugárzását is meg kell oldani.

Az első csapat, amelyik 2012. december 31-ig teljesíti a feladatot, 20 millió dollárt kap a GLXP-től. A díj 2012. december 31. után már csak 15 millió dollár, egészen a verseny 2014. december 31-ei végéig. A második csapat is kap jutalmat, illetve további díjak is léteznek az eltérő teljesítményeknek megfelelően. További információk a GLXP weboldalán találhatók.

Ezen a versenyen próbál sikert aratni a Puli Space csapata. A tervek alapján a hazai magánerőforrásokból készült leszállóegység egy kereskedelmi forgalomban kapható rakéta segítségével fogja elérni a világűrt, majd önállóan folytatja útját a Hold felszínéig. Leszállás után felderíti a közeli területeket, és képeket valamint videókat küld a Földre a helyszínről. A projekt megvalósítható küldetési tervet igényel, továbbá a szükséges részegységek kifejlesztését, egy működő holdjáró megépítését és végül az űrbejutásának megoldását. A program nem része a hazai hivatalos űrtevékenységnek.