Sikeres oltóanyag-kísérlet Ebola-vírus ellen

Vágólapra másolva!
Először sikerült olyan oltóanyagot fejleszteni az Ebola-vírus halálos törzse ellen, amely egyszerre hatásos, ugyanakkor sokáig elraktározható.
Vágólapra másolva!

Egy mesterséges fehérje alkalmazásával sikerült megoldani az Ebola-vírus elleni vakcina tárolási problémáját. A korábbi kísérleti oltóanyagok legyengített vírusrészeket tartalmaztak, ám a tárolás során ezek sérülékenynek bizonyultak, és így a belőlük készült vakcina hamar elvesztette hatékonyságát.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) bemutatott új oltóanyagot egereken tesztelték, és az állatok 80%-át megvédte az Ebola halálos törzsétől. Az Arizona Egyetemen fejlesztett vakcina kibírta a fagyasztva történő tárolást is. A kutatók a következőkben olyan Ebola-törzsön tervezik kipróbálni a vakcinát, ami közelebb áll ahhoz a változathoz, amelyik az embereket fertőzi.

Az Ebola-vírus emberi szervezetben nem képes tartósan fennmaradni, egy máig nem azonosított gazdafaj terjeszti. Emberre akkor terjedhet át, amikor valaki olyan állatot fogyaszt el, amely fertőzött a vírussal (a 2003-as kongói Ebola-járványról itt olvashat bővebben). A kórokozó a vírusos vérzéses láz nevű betegséget idézi elő; a megfertőzöttek körében jellemzően igen nagy a halálozási arány (egy-egy kitörésben 80-90% körül mozog). Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 1976 és 2003 között mintegy 1500 ismert fertőzési eset alakult ki az Ebola miatt.