Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A szellemhadsereg csúnyán átverte Hitlert

Vágólapra másolva!
Felfújható tankokkal és hamis rádióadásokkal hitette el a 2. világháborúban a németekkel egy titkos amerikai egység, hogy hatalmas sereg halad feléjük. A negyven évig titkolt akcióról most dokumentumfilmet készítettek.
Vágólapra másolva!

Harmincezresnek tűnt, de valójában csak 1100-an alkották azt az amerikai szellemhadsereget, amely több alkalommal is sikeren megtévesztette a németeket a normadiai partraszállás után. A művészekből, illusztrátorokból, rádiósokból és hangtechnikusokból verbuválódott csapat feladata az volt, hogy kézzel készített, felfújható tankokkal, vonuló sereg zajával és hamis rádióadásokkal tévessze meg az ellenséget.

A szellemhadsereg több mint húsz hadmozdulatban vett részt, és becslések szerint 15-30 ezer amerikai katona életét mentette meg. A látszatot végig sikerült fenntartaniuk, és még az egységen kívüli amerikai katonák sem tudtak a valódi céljaikról.

A szellemhadseregről készült dokumentumfilm előzetese

A legjelentősebb akciójukra a háború vége felé került sor, amikor el kellett csalniuk a németeket azért, hogy a 9. amerikai hadsereg át tudjon kelni a Rajnán, és mélyebben behatolhasson Németországba. A 30. és 79. hadosztálynak adták ki magukat, és el kellett hitetniük a németekkel, hogy harmincezren vannak. A valódi tankok közé felfújhatókat állítottak, így úgy tűnt, mintha erőteljes támadásra készülnének. Hamis repülőik annyira élethűek voltak, hogy az amerikai pilóták megpróbáltak mellettük landolni. Amikor az igazi sereg végül átkelt a Rajnán, az eredményes elijesztésnek köszönhetően nagyon kis német ellenállással találta szembe magát.

A szellemhadsereg 1945 júliusában tért vissza az Egyesült Államokba, arra számítva, hogy Japán megtámadásakor is bevetik őket. A hirosimai és nagaszakii bombázások, valamint Japán megadása után azonban erre már nem volt szükség, és 1945. szeptember 15-én feloszlatták.

A speciális egység létezésére 1985-ben derült fény, amikor az egyik katona, Arthur Shilstone felfedte a történetet a Smithsonian magazinnak. A szellemhadseregről most Rick Breyer készített dokumentumfilmet, melyet május 21-én mutatott be az amerikai PBS csatorna, The Ghost Army címmel. A "művészkatonák" közül sokan megörökítették az Európában látottakat, és műveikből kiállítás is nyílt a new yorki Edward Hopper House galériában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről