Bizarr gömböt találtak az élet hajnaláról

600 millió éves fosszília
A 600 millió éves többsejtű organizmus fosszíliája. A lelet meglepő összetettségről árulkodik
Vágólapra másolva!
Növény és állat is lehet az a Kínában talált 600 millió éves gömb alakú fosszília, amely mélyebb bepillantást engedhet a többsejtű élőlények kialakulásának folyamatába.
Vágólapra másolva!

A Virginia Tech egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai fosszilis bizonyítékot találtak arról, hogy az összetett, többsejtű szervezetek már több mint 600 millió éve megjelentek. A ma élő állatok ősei 530 millió éve, földtörténeti viszonylatban hirtelen (10 millió év alatt), a kambriumi robbanás során terjedtek el. Ebből az időszakból származnak a bonyolultabb felépítésű élőlények eddig ismert legkorábbi fosszíliái is. A mostani lelet nagyjából 60 millió évvel előzi meg a kambriumi robbanás kövületeit.

A többsejtű lét kezdetei?

A bizarr fosszília a dél-kínai Doushantuo formáció ősi kőzetrétegéből került elő. Az ősmaradvány egyértelműen magán viseli azokat a tulajdonságokat, amelyek az összetettebb többsejtű eukariótákra (növényekre, állatokra) jellemzőek. Különböző alakú és méretű sejtekből áll (amelyek különböző feladatokat láthattak el). A sejtek között egyértelmű kapcsolódások vannak, vagyis valóban összetartoztak.

A felfedezés a kutatók szerint azért számít mérföldkőnek, mert fényt deríthet arra, hogyan és mikor kezdtek az egyedülálló sejtek egymással együttműködni, és a mai összetett életformákat létrehozni.

A 600 millió éves többsejtű organizmus fosszíliája (a gömb keresztmetszete). A lelet meglepő összetettségről árulkodik Forrás: Virginia Tech

Továbbra is kérdés azonban, milyen élőlény is lehet a kőzetbe zárva. Shuhai Xiao, a Virginai Tech geobiológusa szerint a lelet az egysejtű és többsejtű állatok közötti átmenetet jelentheti, ugyanakkor felépítése alapján algatelepként is azonosítható. A kutatás folytatásaként a szakértők a mostanihoz hasonló fosszíliákat fognak a Doushantuo formációban keresni. A felfedezést a Nature legújabb számában tették közzé.