Miért változik a zúzódás színe?

zúzódás, ütés, véraláfutás
A vörösvérsejtek lebomlásának fázisai színezik el a bőrön látható zúzódásokat
Vágólapra másolva!
Néhány nap leforgása alatt "gyönyörű" színváltozásokat tud produkálni az emberi bőrön egy-egy véraláfutás – ezt a vörösvértestek lebomlási folyamatának köszönhető.
Vágólapra másolva!

Véraláfutás akkor keletkezik a bőrünkön, ha elég erős ütés éri ahhoz, hogy a hajszálerek megrepedjenek és vér kezdjen szivárogni a bőrfelszín alá.

A hajszálerek a test legkisebb vérerei, viszonylag könnyen szakadnak,

és a belőlük kiszivárgó vér miatt a zúzódás először pirosas árnyalatú lesz. Ez a szín a vörösvérsejteknek köszönhető, amelyek fő feladata az oxigén szállítása a vérereken keresztül.

A türelmesen várakozó hemosziderin

Egy-két nap elteltével azonban a zúzódás kékes-lilás színt kezd ölteni.

A vörösvérsejtek lebomlásának fázisai színezik el a bőrön látható zúzódásokat Forrás: Flickr / Mike Nelson

Ekkor a vér fehérvérsejtei felbontják a hemoglobinokat fehérjetermészetű polipeptidláncokra (globin) és a nem fehérjetermészetű, vasat tartalmazó hem makromolekulákra. A globin tovább bomlik aminosavakra, ezeket a fehérvérsejtek elszállítják. A vastartalmú hem egy hemosziderin nevű pigment részévé válik, amely sárgásbarna színt eredményez.

Ez a szín azonban nem jelenik meg rögtön a bőrön, csak később, a többi árnyalat eltűnésével.

A bilirubin hozza a sárga színt

A hem makromolekula másik része egy biliverdin nevű pigment részévé válik, amely szinte rögtön enzimatikusan bilirubinná alakul át – ez utóbbi felelős a zúzódás sárgás színéért.

A zúzódásokra érdemes odafigyelni, mert gyakran nem ártalmatlanok: a purpura például véraláfutásnak "álcázza magát", de komolyabb betegségeket is takarhat Forrás: Thinkstock

A bilirubint a szervezet a májban dolgozza fel, így a hemosziderin a bilirubin távozása után barnássárgára színezi a bőrünket. Ez a véraláfutás elszíneződésének utolsó fázisa – innentől megindul a halványodás folyamata, és a barnás árnyalat az utolsó, amit a bőrünkön láthatunk.

Nem minden zúzódás, ami annak tűnik

Mindez a zúzódás erőssége alapján néhány nap, extrém esetekben néhány hét alatt felszívódik. Vannak azonban olyan, véraláfutásnak tűnő elváltozások, amelyek mögött komolyabb orvosi probléma állhat: ilyen

a purpura, amely a bőr alatt elhelyezkedő fontosabb erek sérülését jelenti.

Ennek számos oka lehet a vérzési rendellenességtől a skorbutig, az állapotot pedig ronthatják a különböző gyógyszerek, mint például az aszpirin, a nem-szteroid típusú gyulladásgátlók, az E-vitamin és a gingko biloba-készítmények. A purpurát onnan ismerhetjük fel, hogy színváltozása nem egyezik meg a zúzódáséval, és létrejöttéhez nincs szükség sérülésre. Leggyakrabban az alkaron, a lábakon és a kézháton fordul elő.