Két megfagyott és teljesen mumifikálódott holttestet találtak helyi idő szerint csütörtökön a hatóságok Mexikó legmagasabb hegycsúcsán, a Pico de Orizabán - közölték illetékesek

Alpinisták bukkantak rá a hóból kikandikáló múmiákra

A hatóságok képviselői úgy vélték, annak két mexikói férfinak a földi maradványairól lehet szó, akik egy harmadik társukkal együtt 55 évvel ezelőtt tűntek el egy lavina lezúdulásakor. A helyi polgárőrség 12 tagból álló csapata csütörtökön nekivágott az 5747 méter magas hegy megmászásának, miután hétfőn alpinisták értesítették őket arról, hogy a csúcstól mintegy 310 méterre egy koponyát találtak.

A Pico de Orizaba rétegvulkán Mexikó legmagasabb hegye, amelyen az ismeretlen mumiákat megtaláltákForrás: Wikimedia Commons

A sűrű köd miatt a csoport két tagjának csupán odáig sikerült feljutnia, ahol emberi maradványokra bukkantak. A többiek feljebb kapaszkodtak a hegycsúcs felé, s attól 150 méterre ráakadtak egy másik fagyott holttestre is. Juan Navarro, a Puebla állambeli Pico de Orizaba lábánál fekvő Chalchicomula de Sesma település polgármestere azt mondta, végül két ember földi maradványait lelték meg, a köd azonban megakadályozta a további munkálatokat.

A mit sem sejtő alpinisták a hőmezőből kikandikáló koponyára figyeltek felForrás: MTI/EPA/Israel Angel Mijangos

A mentést végző szolgálat szerint a holtakon épen maradt ruházatot találtak, amely segíthet azonosítani a tetemeket - tette hozzá a polgármester. A hatóságok DNS-tesztet is elvégeznek a holttesteken.

Nem csak a forróság mumifikál

A mumifikálódás során a test szövetei külső környezeti körülmények, vagy mesterséges beavatkozás hatására dehidratálódnak, és nem bomlanak el teljesen, hanem kiszáradnak. A természetes módon mumifikálódott holttestek megfelelő környezeti feltételek mellett nagyon hosszú ideig fennmaradhatnak. A magashegységi vagy sarkvidéki környezetben, ahol az állandó hőmérséklet tartósan fagypont alatt marad, a testszövetek bakteriális lebontásához szüksége hőmérséklet hiányában maradnak épek a holttestek. Viszont a szöveti dehidratálódás ilyen körülmények között is érvényesül, azaz nagy hidegben szintén mumifikálódhat a holttest.

A ruházat és az elvégzendő DNS analízis alapján valószínűleg azonosítható lesz az elhunytak személyeForrás: MTI/EPA Israel Angel Mijangos

A magashegységekben, mint például a Himalájában a kihűlés vagy lavinabaleset miatt elhunyt hegymászók maradványai sok-sok évtizeddel a baleset után is viszonylag épen maradnak, a mumifikálódás következtében. Ugyanez vonatkozik a sarkvidéki expedíciókon elhunytak tetemeire is.

A hatalmas vulkán 1846-ban tört ki utoljáraForrás: Wikimedia Commons

A Pico de Orizaba a maga 5747 méteres csúcsával Mexikó legmagasabb, és az észak-amerikai kontinens harmadik legmagasabb hegycsúcsa. A hatalmas rétegvulkán Mexikó délkeleti vidékén, a Yukatán félsziget közelében, a transz-mexikó vulkáni övben fekszik, utoljára 1846-ban tört ki. Először 1847-ben F. Myanard és William F. Raynolds amerikai felfedezők mászták meg.