Bizonyára sokan emlékeznek a Disney és Pixar koprodukcióban készült, aranyos animációs filmre, a Szörny Rt.-re. A sztori egyik szála, hogy a szörnyek a gyerekek sikolyaiból nyerik a városuk fenntartásához szükséges energiát. Brit egyetemi hallgatók komolyan vették az ötletet, és egyikük kiszámította, mennyi sikollyal lehetne kielégíteni Nagy-Britannia energiaigényét. Kiderült, hogy létezik az a sikolymennyiség, de iszonyú sokat kéne sikoltoznia mindenkinek minden nap.

A brit lakosságtól a Szörny Rt.-ben látott módon kinyert sikolymennyiséget elvben fel lehetne használni ahhoz, hogy elegendő energiát generáljanak az ország működéséhez, írja a Leicesteri Egyetem hallgatója az egyetem által kiadott Journal of Interdisciplinary Science folyóiratban.

Sok sikoly kellene

Egy „apró” gond van csak. Az ország energiaszükségletének fedezéséhez minden lakosnak 2 800 000 000-szor kéne sikoltania naponta az ember által kiadható legerősebb hangon (129 dB). Ettől valószínűleg még a jó torkú brit focidrukkerek is berekednének.

Mike és Sulley, a két fő sikolybegyűjtőForrás: Monsters Inc./Wikimedia Commons

A tanulmányt inspiráló Szörny Rt. két főszereplője, az egyszemű, zöld Mike Wazowski és a bolyhos, kék óriás Sulley egy „sikolykivonót” használ az emberi gyerekek sikolyának összegyűjtésére, hogy ellássák energiával városukat, Iszony Cityt.

A filmben jobban beválik

A Leicesteri Egyetem hallgatója, Osarenkhoe Uwuigbe ezt a koncepciót alkalmazta Nagy-Britannia egész lakosságára, hogy meghatározza, mennyire életképes ötlet sikolyokat használni energiaforrásként.

SikolykapszulaForrás: Monsters Inc.

A lakosság létszámát (kb. 64,1 millió) beszorozva az egy főre jutó napi átlagos energiafelhasználással (125 kWh) először kiszámolta, nagyjából mennyi energiára van szüksége Nagy-Britanniának (az ipari fogyasztást figyelmen kívül hagyta).

Növelni kellene a hangerőt

A tanulmány szerint ezt az energiaigényt akkor lehetne sikolyokkal kielégíteni, ha minden brit naponta majdnem 3 milliárdszor sikoltana 129 dB hangerővel, és minden sikoly legalább 2 másodpercig tartana.

A sikolyenergia begyűjtése tehát egyelőre nem tűnik igazán rentábilisnak. Ehhez jelentősen kéne növelni a sikoltozók hangerejét.