Hat farka nőtt az argentin gyíknak

argentin gyík
Vágólapra másolva!
Köztudott, hogy ha a gyíkok farka letörik, a testfüggelék idővel visszanő, regenerálódik. Egy argentin gyíknál viszont érdekes dolgot figyeltek meg a kutatók: nem egy, hanem hat farka nőtt a sérülés után. Hogyan lehetséges ez?
Vágólapra másolva!

A legtöbb gyíkfaj képes regenerálni saját farkát, ha az megsérül, vagy veszélyeztetettség esetén önként megválik tőle (ezt hívják szaknyelven autotómiának). A vérzés gyorsan eláll, a csonk hamar begyógyul, a regenerálódás pedig elkezdődik.

Hogyan történhetett?

Vannak azonban olyan esetek, amikor a farok nem válik le teljesen az állatról, a regeneráció azonban ettől függetlenül végbemegy. Ilyenkor az a furcsa helyzet áll elő, hogy akár két-három farokvége is lesz a hüllőnek.

Az újonnan megfigyelt eset azonban példa nélküli: egy fiatal argentin fekete-fehér tegu (Salvator merianae) mindjárt hat farokvéget is növesztett magának. Ez úgy történhetett, hogy a testfüggelék igen komolyan megsérült (valószínűleg valami éles objektum lehetett a bűnös),

a seb azonban nem volt elég mély ahhoz, hogy az állat farka emiatt teljesen leszakadjon.

Ha le nem is vált, a stimuláció elegendőnek bizonyult a regenerálódási folyamat beindításához, ami hat farok kinövéséhez vezetett.

A hat farkat növesztett argentin fekete-fehér tegu. Az állat farkán a sérülés helye fekete színű Forrás: Cuadernos de Herpetología

Az érdekes esetet a Cuadernos de Herpetología című kétéltűekkel és hüllőkkel foglalkozó argentin szaklapban írták le.

Az új farok nem olyan, mint a régi

A letört farokvég körülbelül 10 nap nyugalmi időszak után kezd újra kinőni, s a növekedéshez igen sok energiára van szükség. Az új farokba már nem nőnek csontok (tehát nincsenek benne csigolyák), hanem porcos vázra épül a többi szövet. A farok regenerálódása hozzávetőleg 45-60 nap alatt fejeződik be. Az új farok azonban sosem lesz olyan hosszú, hajlékony és színes, mint a régi, így az egyed a párkeresés során hátrányba kerül szerencsésebb fajtársaihoz képest, de mozgása is sutábbá válik.