Hallott már gekkót kattogni?

ugató gekkó
Az ugató gekkó kidugja a fejét az odújából
Vágólapra másolva!
A dél-afrikai ugató gekkók nagyjából egyméteres üregeikbe temetik magukat, majd onnan fejüket kidugva kerregnek rá az arra járókra – ritkán látni ennél aranyosabb hüllőt.
Vágólapra másolva!

Az ugató gekkó (Ptenopus sp.) az egyetlen ismert faj ebből a nemzetségből. Az állat átlagos testhossza farkával együtt 10-120 milliméter, amelynek nagyjából a fele a testét, fele pedig a farkát teszi ki. Ezzel a gekkófélék között átlagos testhosszt ér el. A legtöbb fajtársához képest farkában kevesebb zsírtározó sejt található, így az nem is olyan vastag, mint azt megszokhattuk általában a gekkóknál.

A nőstény ellopja az odút

Az állat furcsamód egy majdnem egy méter hosszú üreget váj magának a dél-afrikai homokba, ahol napközben védve van a melegtől és a veszélyes ragadozóktól. Az ugató hangot csak a hímek adják ki, és ők is akkor, ha saját területüket védik. Nyáridőben, napfelkeltekor az állatok az odújuk bejáratánál ülnek, kilógó fejjel, és

„kek-kek-kek” hangokat adnak ki torkaszakadtukból, hogy kimutassák territoriális igényüket.

A furcsa, ugatásszerű hang a nőstényeket is odavonzza – az a gekkólány, amely a kiabálás után kiválasztotta a szóban forgó hímet, bemászik az odújába, és párosodik vele. Az aktus után „lefoglalja” a hím odúját, amely arrébb mászik, és másikat kényszerül ásni magának.

Az ugató gekkó kidugja a fejét az odújából Forrás: Flickr / Bernard DUPONT

Válogatós állatok

Táplálékukat vadászattal szerzik, általában eső után indulnak neki, amikor a termeszek igencsak aktívak. A nap más szakaszában, szárazabb időszakokban csak kivárnak, és akkor támadnak, ha az odújuk közelébe érkezik egy lehetséges préda.

Azért, hogy az ugató gekkó megfelelő odút tudjon ásni magának, igencsak

válogatós az alapanyagokat illetően:

sem a túl száraz, sem a túl nedves homok nem jó neki, ezért gyakran vájja be magát kiszáradt folyómedrek területén, ahol pontosan megfelelő a talaj nedvességtartalma.