Sikeres az első amerikai méhátültetés, a 26 éves páciens gyorsan gyógyul a februári műtét óta - jelentették be a Cleveland Clinic orvosai sajtótájékoztatójukon.

A klinika orvosai azokkal a svéd orvosokkal együtt készültek a transzplantációra, akik a világon elsőként végeztek méhbeültetést, az első baba 2014-ben született, őt még négy követte. A Cleveland Clinic szakemberei tíz éve tanulmányozzák a méhtranszplantáció lehetőségeit.

Az eljárás olyan nőknek segíthet, akik méh nélkül születtek vagy betegség miatt veszítették el a méhüket. 

Mesterséges megtermékenyítés vár a sikeres műtéten túleső nőreForrás: AFP/Science Photo Library

 

Még egy évet várnia kell a babára

A 26 éves nő, aki rövid időre megjelent a sajtótájékoztatón, elmondta, 16 évesen tudta meg, hogy nem lesz képes gyereket szülni. Férjével három örökbefogadott kisfiút nevelnek.

A nőnek még legalább egy évet kell várnia a mesterséges megtermékenyítéssel, addig havi vizsgálatokkal bizonyosodnak meg arról, elég egészséges-e az új méh.

Tíz alkalmas nőt választottak

A klinika több mint 250 nő közül választotta ki szűrővizsgálatokkal azt a tízet, aki az úttörő jelentőségű transzplantációra alkalmas lehet. Méhük hiányzott, ám petefészkük egészséges volt. Megismertették velük a kockázatokat, melyek a hasi műtétből és az átültetés sikertelenségéből fakadhatnak.

Terhesség alatt is gyógyszerezés

Orvosi és etikai aggályt jelent, hogy a donorszerv kilökődése ellen a pácienseknek gyógyszert kell szedniük a várandósság alatt is. A kutatás vezető sebésze, Andreas Tzakis szerint azonban egészséges gyereke született több, veseátültetésen átesett nőnek, akik szintén szedték ezeket a gyógyszereket. 

Ez volt az első sikeres méhátültetés Amerikában (illusztráció)Forrás: RIA Novosti/Igor Zarembo

A sikeres terhesség végén a babák császármetszéssel jönnek világra, majd a méhet eltávolítják, hogy az anyának ne kelljen élete végéig a kilökődést gátló orvosságot szednie.

A világon az első sikeres élődonoros méhátültetést végrehajtó svéd csapat, a göteborgi orvostudományi egyetem orvoscsoportja máig kilenc méhtranszplantációt hajtott végre, ezek eddig öt baba születését eredményezték.