Bekebelezték a felhők a kanadai erdőtűz füstjét

kanada, erdőtűz, nasa
Ezt a képet készítette az Aqua műhold a füstről
Vágólapra másolva!
Szomorú fotókat készített a NASA Aqua műholdja a kanadai erdőtűz feletti területről: a megjelentetett képeken jól látszik, hogy a füstöt már a felhők is bekebelezték.
Vágólapra másolva!

Az ijesztő képet május 9-én készítette a NASA műholdján található Mérsékelt Felbontású Képalkotó Spektroradiométerrel (MODIS).

Ezt a képet készítette az Aqua műhold a füstről Forrás: NASA

Jelenleg 1,8 ezer hektáros területen ég a kanadai McMurray város körüli erdő, a hatóságok szerint a közeli olajmezőket nem veszélyeztetik a lángok. A füstöt a településtől több tíz kilométeres távolságban is látni lehet - és, ezek szerint, még a világűrből is.

A város lakosságát egyébként észak felé evakuálták,

az albertai tartományban szükségállapotot rendeltek el.

A kormány több mint 1100 tűzoltót, 145 helikoptert, 138 szárazföldi tűzoltó berendezést és 22 tűzoltó repülőgépet küldött a térségbe, ahol 49 különböző helyszínen keletkezett erdőtűz.

A tűz egyébként rohamosan terjed déli irányban, és a hatóságok elrendelték Anzac város kiürítését is, ahol kezdetben elszállásolták az ötven kilométerre északabbra fekvő Fort McMurrayből kiköltöztetett lakosok egy részét. Fort McMurrayből 88 ezer ember menekült el, a városban 1600 épület vált lángok martalékává, és már az ottani repülőteret is fenyegeti a tűz. Az összes kereskedelmi járatot törölték.