Továbbindult Oklahomába a napelemes repülőgép

Solar Impulse 2
Vágólapra másolva!
Világ körüli útját folytatva továbbindult csütörtök hajnalban Arizonából Oklahomába a kizárólag napenergiával működő együléses Solar Impulse 2 repülőgép.
Vágólapra másolva!

A svájci gyártmányú repülő, fedélzetén ezúttal Bertrand Piccard svájci pilótával, helyi idő szerint hajnali 3 órakor szállt fel a phoenixi Goodyear repülőtérről, hogy 16-17 óra múlva megérkezzen az oklahomai Tulsa nemzetközi repülőterére.

A különleges légi jármű Oklahoma után még legalább egyszer leszáll amerikai földön, mielőtt átrepülne az Atlanti-óceánon Európába vagy Észak-Afrikába. A cél New York érintése, de elképzelhető, hogy lesz még egy köztes megálló.

A Solar Impulse 2 szárnyát 17 ezer napcellával szerelték fel, ezek biztosítják a motor energiaellátását.

A gép a napelemekben tárolt energiát használja fel az éjszakai repüléshez.

A Solar Impulse 2 Forrás: AFP/Josh Edelson

A napelemes repülő 2015 márciusában indult világkörüli útjára Abu-Dzabiból. Először Ománban, majd Mianmarban, Kínában és Japánban szállt le. A Csendes-óceán átrepülése volt útjának legnehezebb szakasza, mert nem sok helyszín kínálkozott az esetleges kényszerleszállásra.

A napelemes repülőgép világkörüli utaztatásával, egy 2002-ben indult több mint 100 millió dolláros projekttel a gép tervezői a megújuló energia és az innováció jelentőségére akarják felhívni a figyelmet. Bertrand Piccard váltótársa a világkörüli úton André Borschberg.