Összeharapdálták, majd vízbe fojtották a ritka bálnákat

2016.12.15. 15:48

Kardszárnyú delfinek támadtak meg és öltek le csőröscetféléket Ausztrália déli partvidékénél. Ilyen viselkedést korábban még nem figyeltek meg az állatoknál – írja a New Scientist magazin.

2014 óta egy kisebb kutatócsoport rendszeresen végez megfigyeléseket Ausztrália déli partvidéke környékén. A világ más részein korábban a szakemberek nem tapasztaltak olyat, hogy kardszárnyú delfinek (amiket kissé félrevezető módon gyilkos bálnáknak is hívnak, holott semmi közük a bálnákhoz) csőröscetfélékre vadásznának, az elmúlt több mint két évben viszont négy ilyen alkalmat is sikerült a Curtin Egyetem munkatársainak megfigyelniük.

A cetekre támadó orkák csoportjai nagyjából 20 állatot tehettek ki, egy-egy vadászat 1-2 óráig tartott. A kardszárnyú delfinek előbb üldözőbe vették a kiszemelt zsákmányt, majd néhányszor beléharaptak, végül a víz alá kényszerítették az áldozatot, hogy az megfulladjon. Két alkalommal az orkák valósággal megnyúzták a cetek tetemét. Az eredményeket a szakemberek a PloS One szakfolyóiratban publikálták.

Forrás: Rebecca Wellard

"Orkakultúrák"

Az Ausztrália környékén élő kardszárnyú delfinekről viszonylag keveset tudnak a szakemberek, de annyi bizonyossá vált az elmúlt években, hogy a világ különböző részein élő orkáknak megvan a saját „kultúrájuk" és kedvelt zsákmányállatuk. Egyes populációik a heringeket részesítik előnyben, míg mások a tengeri emlősöket – fókákat, delfineket és bálnák borjait – rakják az étlapra.

Ami a csőröscetféléket illeti, róluk még kevesebbet tudunk. Ritkák, nehéz kiszúrni őket, ha a felszínre jönnek, inkább a mélyebb vizekben táplálkoznak. Az Ausztrália partjainál legyilkolt állatok fiatalok, valamint nőstények voltak, és az agyaras csőröscetek (Mesoplodon layardii) közé tartoztak.