Kávézzon, ha tovább akar élni!

kávé
Vágólapra másolva!
A kávézás pozitív hatásairól már korábban is több cikk látott napvilágot. Most azonban két olyan átfogó tanulmány jelent meg brit, illetve amerikai kutatók tollából, amelyek végképp meggyőzhetik az eddig kétkedőket. Külön jó hír a koffeinérzékenyek számára, hogy mindkét tanulmány arra az eredményre jutott: a koffeinmentes kávé ugyanolyan hatékony, mint a hagyományos.
Vágólapra másolva!

Az Annals of Internal Medicine folyóirat legújabb számában két, egymástól független nagy tanulmány jelent meg, amely egybehangzóan alátámasztja a kávéfogyasztás kedvező egészségi hatásait. Mind a brit, mind az amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy

napi három adag kávé elfogyasztása csökkenti a korai halálozás kockázatát.

Csökkenti sok betegség kockázatát

A kutatók összefüggést találtak a kávéivás és a májbetegségek, a keringési betegségek és az emésztőrendszeri betegségek csökkent kockázata között. A szakemberek úgy vélik, hogy elsősorban a kávénövényben lévő antioxidáns vegyületeknek és nem a koffeinnek köszönhető a pozitív hatás. Az eredmények szerint ugyanis

a koffeinmentes kávét fogyasztók körében is hasonlóan javultak az egészségi mutatók.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A londoni Imperial College és az ENSZ Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége által vezetett tanulmányban 520 000 35 évesnél idősebb embert követtek nyomon tíz országban, átlagosan 16 éven át.

Azt tapasztalták, hogy azok közül a férfiak közül, akik napi 3 csésze kávét fogyasztottak 18 százalékkal kevesebben haltak meg a követési időszak alatt, mint azok közül, akik egyáltalán nem ittak kávét. Érdekes módon, a nőknél kisebb számot kaptak: náluk 8 százalék volt a halálozás csökkenésének aránya.

Az amerikaiak is hasonló eredményt kaptak

A Dél-Kaliforniai Egyetem által vezetett tanulmányba 186 000 embert vontak be. A követési idő szintén 16 év volt és az eredmények is hasonlóak voltak.

A napi egy kávét ivó embereknél 12, a napi három kávét fogyasztóknál 18 százalékkal csökkent a halálozások aránya azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak kávét.

Különösen a keringési és az emésztőszervi betegségek ellen jó

„Azt tapasztaltuk, hogy a nagyobb mennyiségű kávé fogyasztása csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát, de különösen a keringési és az emésztőszervi betegségek ellen hatásos" – mondta dr. Marc Gunter, az európai tanulmány vezetője.

Forrás: Thinkstock

A kávé számos olyan vegyületet – koffein, diterpének és antioxidánsok – tartalmaz, amely kölcsönhatásba lép a szervezettel. Ezek között találhatók olyanok, amelyek kedvezően hatnak az egészségre, bár azt még nem sikerült pontosan meghatározni, melyek ezek.

A rákmegelőzésben is hatásos

– fűzte hozzá dr. Veronica Setiawan, az amerikai kutatások vezetője.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Robert Schlesinger

„Még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy tanácsot tudnánk adni az embereknek a tekintetben is, hogy több vagy kevesebb kávét fogyasszanak" – mondta dr Gunter. „Eredményeink csak azt mutatják, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás – nagyjából napi három csészényi – semmiképp sem káros, és hogy