Villanásokat filmeztek le a Holdon

Vágólapra másolva!
Sziklák jönnek-mennek, száguldanak az űrben, időnként megesik, hogy egymásnak vagy nagyobb égitesteknek csapódnak. Az Európai Űrügynökség (ESA) kamerái nem mindennapi felvételeket készítettek a Holdnak ütköző meteoroidokról.
Vágólapra másolva!

A meteoroid egy viszonylag kicsi (homokszem és szikladarab közötti méretű) szilárd test a Naprendszerben, amely túl kicsi ahhoz, hogy kisbolygónak tekinthessük. Amikor egy bolygó légkörébe lép, a meteoroid a súrlódás hatására felhevül, és részben vagy teljesen elpárolog. Nem így a Holdon, ahol jelentősebb atmoszféra híján akadálytalanul tudnak a felszínbe csapódni a dió nagyságú égitestek.

Az ESA távcsöveinek felvételei július 17-én és 18-án készültek, a Holdnak csapódó űrkavicsok az Alpha Capricornids meteorzápor törmelékei voltak. Ez egy minden évben lezajló esemény, ami akkor következik be, amikor a Hold és a Föld keresztülhalad a 169P/NEAT üstökös csóváján. Mivel hasonló jelenségek csak sötétben figyelhetők jól meg, a holdfogyatkozás ideális alkalmat teremtett a becsapódások lefilmezésére.

Forrás: ESA