Az amerikai Rhode Island fővárosában, Providence-ben lévő Steere House Nursing and Rehabilitation Centre öregek otthona és rehabilitációs központban él egy híressé vált és az Oscar névre hallgató macska. Az állat attól vált közismertté, hogy pontosan jelzi, ha egy páciens hamarosan meg fog halni. Ilyenkor összegömbölyödve az illető mellé fekszik, annak utolsó óráiban. Oscar különleges előrejelző képességéről még korábban a Journal of Medicine orvosi magazinban jelent meg egy tanulmány.

Oscar szinte sohasem hibázik

David Dosa a Brown University professzora, aki a kutatást végezte, az Associated Press hírügynökségnek elmondta, hogy Oscar szinte sohasem hibázik, és úgy tűnik, pontosan megérzi, amikor valaki a halálán van.

Dr. David Dosa és a "csodamacska", OscarForrás: Catser

A macska az otthonban járkál a páciensek szobái között, csaknem úgy, mint az orvosok és a nővérek,

de általában nem viselkedik barátságosan a páciensekkel. Különösen nagy előszeretettel kószál az otthonnak abban az egységében, ahol az előrehaladottan demens állapotú betegek vannak elhelyezve.

Oscar leginkább az otthon folyosóin kószálForrás: Unusual Info

Mielőtt leülne az általa kiválasztott páciens mellé,

hosszú perceken át szagolgatja és nézegeti a beteget.

Amíg ott ül vele, hangosan dorombol, és általában hamar elmegy, miután az illető meghalt.

Van néhány rokon, aki azt kéri, hogy ne engedjék be a macskát

A legtöbb család hálás Oscar figyelmeztetéséért, de néhány rokon kéri, hogy vigyék ki a szobából a macskát, amely ilyenkor feldúlttá válik, és tiltakozva, nyávogva fel-alá járkál a csukott ajtó előtt.

Oscar feldúlttá válik, ha a rokonok kérésére eltávolítják a haldokló beteg mellőlForrás: Animal Bliss

Thomas Graves az University of Illinois macskaszakértője elmondta a BBC-nek, hogy a macskák gyakran érzékelik, amikor a gazdájuk beteg, de azt is ha nem az ember, hanem egy másik állat beteg.

Érzékelik, ha az időjárás változni fog, és ugyancsak érzékenyek a földrengésre,

amelyet még a szeizmikus lökéshullámok kipattanása előtt megéreznek.

A macskák - más állatokhoz hasonlóan - megérzik a földrengést is, még a szeizmikus lökéshullámok kipattanása előttForrás: Origo

Egy orvos, aki az otthonban kezeli a pácienseket, úgy véli, hogy Oscar különleges képességeit sokkal inkább biokémiai folyamatok magyarázzák, mintsem valamiféle pszichikai ráérzés.

Nem kétli, hogy Oscar pontosan megérzi a közeledő halált

Oscart az intézet egyik alkalmazottja fogadta örökbe. Amióta az otthon dolgozói felfedezték a macska különleges képességét,

ha az állat jelez, azonnal értesítik az érintett páciens hozzátartozóit.

Noha a szakértők különböző magyarázatokat adnak a jelenség okára, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy a macska a haldokló által termelt és kibocsátott olyan speciális vegyületek szagát érzi meg, amit az ember nem tud érzékelni.

A macska olyan speciális vegyületek szagát érzékelheti, amelyre mi nem vagyunk képesekForrás:Felinewellness

Jacquiline Pitchard brit állatviselkedés-szakértő ugyancsak egyetért azzal, hogy biokémiai folyamatok érzékelése állhat a jelenség hátterében.

A kutató azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy Oscar azt érzi meg, amint a még élő szervek fokozatosan leállnak. Pitchard szerint talán azért virraszt a macska a páciensek mellett, mert utánozza a személyzet viselkedését, akik a haldoklókkal töltik az idejüket.

Oscar ugyanúgy virraszt a haldoklók mellett, mint az emberekForrás: Catster

Nem kétli, hogy Oscar pontosan megérzi, hogy ha közeleg a halál. Keveset tudunk még erről, de a kutató azt feltételezi,

ahogy a test leáll, a macska érzékeli és kiszagolja a szervek működésének fokozatos megszűnését.

De szerinte azt sem lehet kizárni, hogy az állatok a haldoklókkal kapcsolatban álló emberek viselkedésének megváltozását érzékelik.

Elgondolkodtató, hogy vajon Oscar miért "vizitel" és virrasztForrás: Steere House

Elgondolkodtató, hogy Oscar miért „vizitel", és miért jelzi az otthon lakóinak közelgő halálát,

illetve, hogy miért szeretne végig az illető mellett maradni, majd mikor eltávozott, ő is elhagyja a szobát.

És ráadásul mindezt nem tanították neki, mint ahogyan a kutyákat megtanítják ilyen-olyan betegségek, például közelgő epilepsziás roham, vagy a vércukorszint leesésének jelzésére. Talán ez nem csak biokémia...

Még jóval a diagnózis előtt képesek kiszimatolni a rákot

Közismertek az állatok meglepő képességeiről szóló történetek. Bizonyított tény, hogy a kutyák megérzik és jelzik a rákot, az epilepsziás rohamokat, de velük szemben

a macskákat nem tartják önzetlen, empatikus lényeknek,

tegyük hozzá, hogy igazságtalanul, mint ahogy azt egyre több etológiai tanulmány is kimutatja.

A macskákat a kutyákkal ellentétben nem tartják empatikus lényeknekForrás: Szomor Anikó

A kutyákhoz hasonlóan a macskák is érzékelik és jelzik, ha a gazdájuk beteg.

Dr. John Church a 2004-ben publikált, nagy visszhangot kiváltó tanulmányában azt állítja, hogy a kutyák képesek a vizeletből kiszagolni a húgyhólyagrákot.

A kutyák még a diagnózis előtt képesek megérezni egyes rákos megbetegedéseketForrás: Maximilian von Hopffgarten

Azóta folyik is egy ehhez kapcsolódó kísérleti kutatás az angliai Buckinghamshir egyik egészségügyi intézményében. A kutyák nemcsak a húgyhólyagrákot, hanem másfajta rákos megbetegedéseket is képesek érzékelni és jelezni, még jóval a diagnózis előtt.

Rejtélyes kérdés, hogy vajon mi motiválja a macskát

Mégis, a macskák esete eléggé rejtélyes, mondja a pszichológus, Roger Mugford. Bár képesek érzékelni a betegséget,

olyat még sohasem hallott, hogy az állatok a közelgő halált is megérzik,

és szerinte nem valószínű, hogy a macskák, még ha képesek is volnának erre, megtennék ezt.

Mi viheti rá Oscart a közelgő halál jelzésére?Forrás: Catster

Ezért rejtélyes az a kérdés, hogy vajon mi motiválja Oscar cicát, hogy így viselkedjék.

A kutyát ugyanis megtanítják, hogy jelezze a rákot, játékosan, jutalmazva őt, vagy a gazdájával fennálló bensőséges viszony, szeretet miatt jelzi, amit érzékel, de mi viheti rá a macskát minderre az öregek otthonában?

Kutatók egész sora foglalkozott Oscar különleges képességeivelForrás: Catster

Továbbá azt is mondja a pszichológus, hogy a kutyák nagyon jók az érzelmi változások érzékelésében, és amikor az ember depressziós vagy inaktív, a kutyák nagyon jól vígasztalnak.

A kutyákról közismert, hogy ha a gazdájuk depressziós, mindent elkövetnek, hogy megvigasztaljákForrás: Maximilian von Hopffgarten

Az elefántok szintén mutatnak a kutyákéhoz hasonló önzetlen érzelmi reakciókat a gondozójukkal szemben,

de a macskák nem, mivel ők önzőbb, magányos teremtmények. Sokaknak még jelenleg is ez a véleménye a macskákról.

Nemcsak a betegséget, a közeledő természeti katasztrófákat is megérzik

Egy elmélet szerint a kutyának ez a képessége még a farkas őseiktől származik, akiknél azért fejlődött ki ez a fajta képesség, hogy jelezzék, amikor a falkából valamelyik egyed megbetegedett.

Pleisztocén farkasok rekonstrukciója. A kutyák betegséget jelző magatartása egyes etológusok szerint még az ősi farkashordákban fejlődött kiForrás: William Harris

De nem csak a betegségekkel kapcsolatosan létezik az állatoknak ez a fokozott érzékenysége, amelyek bizonyítottan sokkal fejlettebbek az embernél.

Bizonyított tény, hogy számos állatfaj előre megérzi a természeti katasztrófákat, így például a vulkánkitöréseketForrás: Martin Ritze

Egyes állatfajok hihetetlenül érzékenyek a közelgő természeti katasztrófákra, mint amilyenek például a földrengések, vulkánkitörések vagy a szökőárak.

Bizonyított tény például, hogy a 2004 decemberében pusztító délkelet-ázsiai cunami miatt csak néhány vadállat pusztult el, mert az állatok megérezték a veszélyt, és még időben magasabb helyre vonultak.

A 2004. decemberi délkelet-ázsiai cunamit az állatok már órákkal a pusztító hullámfal partra futása előtt megérezték, és tömegesen a magasabban fekvő területekre menekültek, nem úgy, mint az emberekForrás: Origo

Velük szemben a szökőár sávjában tartózkodó emberek és háziállatok közül sokan odavesztetek.