A vándorló pólust a Föld belsejének változásai irányítják

Északi fény Norvégiában, 24-én, Tromose városánál
Vágólapra másolva!
A Föld északi mágneses pólusának gyors mozgása miatt a kutatóknak példátlanul korán, az eredetileg tervezettnél egy évvel előbb kell frissíteniük azt a mágneses modellt, amely a hajók, repülők és tengeralattjárók navigációját segíti az Északi-sarkvidéken.
Vágólapra másolva!

Ötéventként módosítják a Mágneses Világmodellt

Az iránytűk a mágneses északi pólus felé mutatnak. A száz évvel ezelőtt még Észak-Kanada partjainál lévő pont mostanra elmozdult a Jeges-tenger közepe felé, és halad tovább Oroszország irányába.

– mondta Ciaran Beggan, az Edinburghban működő brit földtudományi központ (British Geological Survey) munkatársa.

Az északi és a déli fény a Föld mágneses pólusainak környezetében keletkezik Forrás: AFP/Scanpix/Rune Stoltz Bertinussen

Az ötévenként módosított World Magnetic Model (Mágneses Világmodell) frissítése 2020-ban lett volna esedékes, ám az Egyesült Államok hadereje nemrég a modell - példátlanul korai - aktualizálását kérte.

A Nature című tudományos folyóirat szerint a frissített modellt január 30-án teszik közzé.

A BGS és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) mágneses modelljét mások mellett a NATO, valamint az amerikai és a brit haderő is használja.

Hatással lehet a gravitációra is

A vándorló pólust a Föld belsejében lévő olvadt vas megjósolhatatlan változásai irányítják.
Beggan szerint az északi mágneses pólus elmozdulása hatással van a navigációra, elsősorban a Jeges-tenger Kanadától északra eső részén.

– hangsúlyozta Arnaud Chulliat, a Coloradói Egyetem munkatársa.
Beggan szerint

az északi mágneses pólus közelmúltbeli elmozdulásait nem fogja észlelni az Északi-sarkvidéken kívül élő emberek többsége, például ha New Yorkban, Pekingben vagy Londonban okostelefont használ.

Az autókban és mobiltelefonokban lévő navigációs rendszerek a műholdakból érkező rádióhullámokra épülnek.

(MTI/Reuters)