Előrejelzési eredményeik még a tudósokat is megdöbbentették. Földünk óceánjainak hőmérséklete a valaha mért legmagasabb szintre emelkedett. A pontos mérések a 20. század közepén kezdődtek meg, ám a kutatók szerint ha az ember által okozott éghajlatváltozásnak köszönhetően a tendencia folytatódik, akkor a dolgok a következő években drasztikus mértékben romlanak tovább.

Bőven van még időnk

Ha az eddigi mértékben, tovább eregetjük az üvegházhatást okozó gázokat a légkörbe, az óceánok olyannyira felmelegednek, hogy akár fel is forrhatnak? Bár a megdöbbentő új kutatási eredmények elég drasztikus előrejelzést mutatnak, szerencsére azért az emberiség jelenlegi gyakorlata mellett ez valószínűleg azért még sokáig nem történhet meg.

Drámai következmények?Képillusztráció: Shutterstock

Még ha az összes, ismert fosszilis tüzelőanyag-tartalékot elégetjük, akkor is van még időnk arra, hogy változtassunk az eddigi gyakorlatainkon– mondta Zeke Hausfather, a hőmérséklet-adatelemző nonprofit szervezet, a Berkeley Earth éghajlati kutatója a LiveScience tudományos portálnak. – Ettől függetlenül érdemes elgondolkodni azon, hogy bőven akad olyan éghajlati hatás, amely hosszútávon ahhoz vezet, hogy talán szó szerint felforrhatnak a Föld természetes vizei.

Folyamatosan emelkedik az átlaghőmérséklet

Az üvegházhatást okozó gázok, mint például a szén-dioxid és a metán, a bolygó légkörében és a felszínen csapdázzák a nap energiáját, amely egyébként az űrbe sugározna. Ezzel viszont növelik a Föld hőmérsékletét.
Ennek az extra hőnek mintegy 93 százalékát elnyeli az óceán felszíne – mutatott rá Hausfather. – A hő igen gyorsan összekeveredik a vízfelszínen, és mintegy száz méteres területen kialakul egy „vegyes réteg" néven ismert régió, amely csak nehezen „nyúlik még mélyebbre".
Az elmúlt években a kutatók azonban még az óceán legmélyebb birodalmában is emelkedő hőmérsékletet figyelhettek meg.

A felmelegedés és következményei súlyosan fenyegető globális problémát jelentenekForrás: pexels.com

Miután a víz sűrűbb, mint a levegő, nagy mennyiségű hőt képes felvenni – tette hozzá az éghajlati kutató. – Az óceán felső kettő és félméteres magassága ugyanolyan mennyiségű hővel rendelkezik, mint az egész légkör felette.

Melegebb világot teremtünk

A kutatók szerint tehát elméletileg abszolút elképzelhető, hogy a Föld óceánjai egy nap olyan forróvá váljanak, hogy elérjék a forráspontot. A meleg vízmolekulák már most is folyamatosan párolognak az óceán felszínéről.
A vízgőz önmagában üvegházhatású gáz, így a légkörben a nagyobb mennyiségű víz egy olyan körforgási ciklust hoz létre, amely egy melegebb világot teremt – hangsúlyozta Hausfather.

2020-tól, ha a jelenlegi tendenciák érvényesülnek, visszafordíthatatlanná válik a felmelegedésForrás: Wikimedia Commons

A helyzet azért is ijesztő, mert valami ehhez hasonló dolog már megtörtént a Vénuszon. Ám szerencse a szerencsétlenségben, hogy mivel a Föld messzebb van a naptól, mint a Vénusz, ezért bolygónknak jóval több üvegházhatású gázra lenne szüksége ahhoz, hogy elérje ezt a félelmetes pontot. A Nature Geoscienceben publikált korábbi kutatási eredmények szerint ahhoz, hogy ekkora mennyiségű üvegházhatású gáz „szabaduljon el", a Földön a jelenleginél körülbelül tízszer több szén-dioxidot kéne kibocsátani, mint ami az összes ismert szén-, olaj- és gázkészlet elégetésével keletkezik. Erre azonban szerencsére igen kicsi az esély.