Sikeresen szétválasztotta Dakkában, Banglades fővárosában a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata azt a bangladesi sziámi ikerpárt, akik a fejüknél voltak összenőve. A végső szétválasztó műtét több mint harminc órán keresztül tartott. A műtét nagyon rizikós volt, az agyakat és a koponyákat választották szét, és bár az ikrek állapota stabil, szövődmények még felléphetnek. A sikeres műtét hatalmas tudományos jelentőséggel bír. A cikkben műtét közben készült fotók is szerepelnek!

Az operációt a dakkai központi katonai kórházban (CMH) végezték el a 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat vezetésével, helyi idő szerint csütörtök hajnaltól - olvasható a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány honlapján

Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Dr. Ungor András

Az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabia és Rukia szétválasztására. 

A szétválasztás folyamata három fázisból állt,  először a közös agyi főszállítóér-szakasz szétválasztása történt meg endovaszkuláris módszerrel, dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában.

Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Táborosi András

A második fázis egy plasztikai sebészeti beavatkozás volt, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott, dr. Pataki Gergely vezetésével - olvasható a közleményben.  A csütörtökön kezdődő végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt dr. Csókay András vezetésével.  

Amellett, hogy sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak: új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat – olvasható a honlapon. 

Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány