Valószínűleg a világtörténelem legborzalmasabb halálát halhatta az a 13. században élt férfi, akinek a testére egy Milánó közeli katedrális sírkertjében találtak rá.

A csontváz egy fiatal – 17-20 év körüli – emberé volt és elképesztő kínzásokból eredő sérüléseket találtak rajta a Milánói Egyetem munkatársai – írja a Journal of Archaeological Science című tudományos szakfolyóirat.

Az elsődleges vizsgálatok azt mutatták, hogy az áldozat karjai és lábai mentén a sérülések szimmetrikusan húzódtak végig, vagyis a férfi nem egy súlyos balesetben lelte halálát, hanem kivégezték. A kivégzés módja valószínűleg kerékbe törés lehetett. A módszerről ugyan számtalan szemtanúi leírás létezik, az alkalmazását alátámasztó archeológiai bizonyítékok (mint a most felfedezett holttest) idáig nem álltak a tudósok rendelkezésére.

A kerékbe törést egészen az 1500-as évekig alkalmazták Európában, és bár a hóhérok olykor egyedi elemekkel „színesítették a műsort", az alapeljárás mindenütt ugyanaz maradt. A kínzás rendszerint azzal kezdődött, hogy a lekötözött áldozat végtagjait – a sípcsonttól felfelé haladva – egy súlyos kerékkel ripityára zúzták, ügyelve arra, hogy a szerencsétlen ne haljon meg idő előtt. Ezt követően az összeroncsolódott elítéltet egy kerék küllőihez kötözték, majd pengékkel, tompa tárgyakkal, tűzzel, ostorral vagy felhevített harapófogóval további sebeket okoztak neki. A kerékhez rögzített emberi roncsot végül egy földbe ásott karó tetejére helyezték. A halálra ítélt még napokig szenvedhetett, hacsak a hóhér nem döntött úgy, hogy fejlevágással megszabadítja a kínoktól.

A fenti kivégzést csak olyanokon hajtották végre, akik különösen súlyos bűnöket követtek el. Az Észak-Olaszországban talált fiatalnak viszont valószínűleg annyi lehetett a vétke, hogy pestisterjesztőnek bélyegezték vádlói.

Forrás: MIBAC

A férfi ráadásul duplán peches volt; a koponya sérülései arról tanúskodnak, hogy még a megváltó lefejezés sem ment rendesen, a bakó ügyetlenkedése miatt a fej csak a sokadik csapás után vált el a testtől.