Különleges maradványokat találtak a budai Várban

Vágólapra másolva!
Anjou-kori töredékeket, a barokk palota homlokzatának részleteit és a Hauszmann-kori padló burkolatának lenyomatait találták meg a szakemberek a budai Várban - közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt.
Vágólapra másolva!

Falkutatással folytatódik a déli összekötő szárny és az abban található Szent István-terem felújításának előkészítése a budai Várban.

A többi között

Anjou-kori töredékeket, a barokk palota homlokzatának részleteit és a Hauszmann-kori padló burkolatának lenyomatait találták meg

a szakemberek a Budavári Palota déli összekötő épületszárnyában lévő egykoron díszes, reprezentatív teremben és környezetében. A Szent István-termet is magába foglaló épületszárnyat a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek és a megtalált részletek alapján állítják helyre.

A Szent István-terem helye jelenleg Forrás: Várkapitányság Nonprofit Zrt.

A Hauszmann Alajos tervei alapján készült Szent István-terem a múlt századforduló magyar iparművészetének gyöngyszeme volt. Kialakításában a legnagyobb hazai mesterek vettek részt, mint például Zsolnay Vilmos vagy a korszak egyik legismertebb bútorgyárosa Thék Endre. Uralkodó stíluseleme - a román stílus - eltért a Palota alapvetően barokk és neobarokk belső tereitől.

A terem enteriőrje az 1900-as párizsi világkiállításon hatalmas sikert aratott, nagydíjat nyert.

A pazar kialakítású helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, azonban a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra.

Az egykori Szent István-terem Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény

A műemlékvédelmi szakemberek 2019 áprilisában kezdték el a terület falkutatását, mely során különleges maradványok kerültek elő a Budavári Palota több korábbi építési periódusából, így például a barokk királyi palota több homlokzatrészlete, számos középkori kőfaragvány, olyan Hauszmann-kori stukkópárkány részletek, melyek a Szent István-terem előtti folyosót díszítették.

A terem alatt lévő előcsarnok falai pedig olyan Hauszmann-kori oszlopokat rejtettek, melyeket

feltehetően az 1950-es évek végén falaztak be.

A kutatás másik fontos eredménye, hogy a második emeleten, a déli barokk ablakból átalakított Hauszmann-kori átjáróban megmaradt a gipszstukkó egy része, valamint a cementmozaik padlóburkolat lenyomata. Ezek a feltárt építészeti részletek nemcsak a palota építéstörténetét árnyalják, hanem önmagukban is építészettörténeti értékűek.

A barokk királyi palota homlokzatrészlete Forrás: Várkapitányság Nonprofit Zrt.

A Szent István-terem falait Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek díszítették. A helyiség kandallóját tűzálló, mázas kerámiával burkolták, amelyre Strobl Alajos Szent Istvánról készült mellszobra került. A 220 centiméter széles és 465 centiméter magas kandallót a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában több mint egy év alatt reprodukálták eredeti méretében, színében és anyagában.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik fontos eleme, hogy

a Szent István-terem belső tere visszakaphassa régi pompáját.

A korabeli enteriőr hiteles és eredeti visszaállítása után a nagyközönség újra teljes szépségében csodálhatja majd meg.

A stukkópárkány részlete a Szent István terem melletti folyosóban Forrás: Várkapitányság Nonprifit Zrt.

A Szent István-terem, mint új kulturális és turisztikai attrakció várhatóan 2021. augusztus 20-tól bővíti majd a Budavári Palota élménykínálatát, és lehetőséget teremt arra, hogy a látogatók hosszabb időt töltsenek el az épületegyüttesben.