Fehér cápák gyülekeznek Dél-Karolina partjainál, egyelőre szakértők sem tudják megmondani, mi lehet ennek az oka.

A cápákat és egyéb tengeri emlősöket monitorozó OCEARCH kutatócsoport a hétvégén tette közzé azt a műholdképet, amin egyértelműen látszik: cápák sokasága jött össze Dél- és Észak-Karolina határának partjainál. Az is megfigyelhető, hogy a partszakasz többi részén egyáltalán nincs mozgás, a cápaaktivitás csak ezt az egy régiót érinti.

Február 12-én legkevesebb 16 jeladóval ellátott cápa cirkált Dél- és Észak-Karolinánál, közöttük a legnagyobb megjelölt példány testhossza elérte a 4,35 métert. Érdemes megjegyezni, hogy egyes esetekben a jeladók csak késve küldik az adatokat a kutatóknak, ennek ellenére az esemény meglepőnek számít.

Forrás: OCEARCH

Mi lehet a gyülekezés oka?

A nagy fehér cápák a világ számos részén megtalálhatók, többek között felbukkannak az Egyesült Államok, Dél-Afrika, Japán, Chile környékén és a Földközi-tengerben. Magányos életmódot folytatnak, nem kizárt ugyanakkor, hogy alkalmanként nagyobb csoportokba gyűlnek, főleg akkor, ha tápanyagban gazdag prédák úszkálnak a közelben.

Fontos szempont, hogy az érintett térségben számos védett hajóroncs található, amiknek a környékét tilos háborgatni. Valószínűleg ez is közrejátszhat abban, hogy több fehér cápa, valamint zsákmányállat fordul meg a területen.