Egy nálánál jóval nagyobb kígyót zsákmányolt egy madárpók Brazíliában. A bizarr lakoma még a tudósokat is meglepte.

Leandro Malta Borges, a brazíliai Santa Maria Egyetem biológusa az ország déli részén fekvő Serra do Caverá sziklás, füves területein végezte kutatásait, amikor egy kő alatt rálelt a kígyót majszoló pókra.

Az agresszor a mindössze tenyérnagyságú Grammostola quirogai fajba tartozó nőstény tarantula, míg áldozata egy 40 centiméter hosszú Erythrolamprus almadensis néven ismert sikló.

IllusztrációForrás: Biosphoto via AFP/Adam Fletcher

A kígyó vélhetően fedezéket keresett, így talált rá a kőre, ami alatt a madárpók lapult. A tarantula villámgyorsan reagált, és 2 centiméter hosszú méregfogaival azonnal belemart a túlságosan közelre merészkedő csúszómászóba. Mivel a G. quirogai egy viszonylag kevéssé tanulmányozott faj, nem tudni, pontosan milyen erős a mérge, de a kutatók szerint a kígyó nagyon gyorsan elpusztulhatott.

Az igazi horror azonban csak ezután jött. A tarantulák nem képesek szilárd táplálékot fogyasztani, így eledelüket kénytelenek emésztőnedvükkel elfolyósítani. Amikor a préda teste már kellően folyékonnyá válik, a maradványt a pók egyszerűen felszívja. Ennek lehettek tanúi a szerencsés biológusok is: amikor rátaláltak a siklóra, annak elülső és középső része már csupán ragacsos masszaként létezett.

Ha kíváncsi a meglehetősen gyomorforgató fotókra, lapozzon a következő oldalra!