TA 2020-as évben, az első szalakótákat korán, már április 17-én megfigyelték a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozoói, májusban pedig megkezdték az idei év terepi munkáit is. Mivel mostanra már az utolsó szalakótafiókák is régen elhagyták a kikelésük óta számukra biztonságot nyújtó odúkat, így hát ideje, hogy számot vessüenek a faj ez évi költési sikeréről.

2020 májusától júliusáig Gál Renáta (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság) és kollégái  sorra ellenőrizték a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-hevesi Tájegységének területén fellelhető 333 mesterséges szalakótaodút. Az ellenőrzések során 243 odúban regisztrálták a faj sikeres költését, valamint további 68 szalakótafészkelést figyeltek meg vércseládákban, illetve természetes odúkban. Az odúk foglalási aránya az idei évben volt a legmagasabb, az általuk ellenőrzött odúk közel 73 %-ában költött szalakóta. Az idei szezonban gyakoriak voltak a 4-5 fiókás fészekaljak, de 6 fiókással is találkoztak. A "Szalakóta védelme a Kárpát-medencében" LIFE+ pályázat eredményességét bizonyítja, hogy ugyan már 2019-ben is rekordot jelentő 220 pár szalakóta költött mesterséges odúikban, viszont 2020-ra ez a szám ismét jelentősen emelkedett!  

Meggyűrűzött szalakóta (Coracias garrulus).Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/tobb-mint-1000-szalakota-fioka-kelt-ki-a-hevesi-sikon-hu

Az elvégzett felmérésük alapján az állomány nagysága 311 pár a dél-hevesi területen. A Gál Renátáék által, mesterséges odúkban és ládákban regisztrált fiókák száma meghaladta a 800-at, amely mellett még ott vannak a nehezen ellenőrizhető, természetes odúkban költő párok fiókái is. Ezért úgy becsülik, hogy több, mint 1000 szalakótafióka kelt ki az idei évben a Hevesi-síkon. Természetesen a fiókák számában is emelkedést tapasztaltak. Az ellenőrzött odúkban szalakótán kívül más fajok is költöttek. Az elfoglalt odúk számát nézve idén is a seregély (Sturnus vulgaris) nyerte a „versenyt", majd a sorban a mezei veréb (Passer montanus) következett. Emellett, az ellenőrzések során találkoztak még kuvikkal (Athene noctua), füleskuvikkal (Otus scops) és csókával (Corvus monedula) is. 

Szalakóta odúban kotló füleskuvik (Otus scops).Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/tobb-mint-1000-szalakota-fioka-kelt-ki-a-hevesi-sikon-hu

A nyílt tetejű odúkban előszeretettel költöttek vörös vércsék (Falco tinnunculus) (természetesen ezek az odúk javításra vagy lecserélésre kerülnek a jövőben). Méhes és darazsas odúkat is följegyeztek, de szerencsére ezekből nagyon kevés volt. Az ősz beköszöntével Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) egyik fontos feladata lesz, hogy a terepi feljegyzések alapján, a következő költési időszakig kitisztítsák, megjavítsák, és ha kell, lecseréljék a hibás, megrongálódott odúkat.

A kékcsóka néven is emlegetett szalakóta (Coracias garrulus) hosszú távú vonuló madarunk. Laza csapatokban vagy magányosan vonul.Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/tobb-mint-1000-szalakota-fioka-kelt-ki-a-hevesi-sikon-hu

Mikor május-júliusban a BNPI munkatársai felkerekedtek, hogy felmérjék a faj költési sikerét, akkor - a későbbi nyomon követés érdekében - ornitológiai gyűrűvel is megjelölték a madarakat. A gyűrűzés segítségével nem csak a faj vonulásáról tudhatunk meg többet, hanem többek között arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy hogyan viselkedik a költési területen, vagyis mi az élőhelypreferenciája, mennyire területhű, továbbá milyen tényezők veszélyeztetik (pl. gázolás) stb. (A gyűrűzési eredményeikről korábban már részletesen beszámoltak itt: https://www.bnpi.hu/hu/hir/szalakotak-gyuruzese-del-hevesben)

Szalakótaodúban nevelkedett kuvik fióka (Athene noctua).Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/tobb-mint-1000-szalakota-fioka-kelt-ki-a-hevesi-sikon-hu

A "Szalakóta védelme a Kárpát-medencében" LIFE+ projekt során lehetőségük volt nagyobb mennyiségű színes gyűrűt is beszerezni, majd felhelyezni a madarak lábára. Ezek segítségével még több információt nyerhetünk a visszatérő egyedekről, hiszen ezeket a nagy karakteres gyűrűket spektív (teleszkóp), vagy egy dokumentációs célt szolgáló fotó segítségével is be lehet azonosítani! Éppen ezért szívesen várják az adatokat azoktól, akik valamilyen módon (pl. fotók) le tudták olvasni a madarak lábán látható kódot! Kérik, ez esetben a gyűrű kódját vagy a róla készült fotót, a megfigyelés helyével és dátumával a Madárgyűrűzési Központ ringers@mme.hu e-mail címére legyenek szívesek megküldeni!

(Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/tobb-mint-1000-szalakota-fioka-kelt-ki-a-hevesi-sikon-hu)